Advertisement
НОВИНИМЕСТНА ВЛАСТ

231 договора за 46 милиона лева в нарушение на закона установи АДФИ в Община Смолян

17 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян е съставила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това сочи докладът на АДФИ за приключилите през първото тримесечие на 2023 г. ревизии. Инспекторите на Министерството на финансите са установили, че в Община Смолян са подписани 231 договора в нарушение на Закона за публичните финанси на стойност над 46 милиона лева.

Кметът Николай Мелемов е поемал задължения за разходи в особено големи размери и така е поставил под риск финансите на Община Смолян. Ревизорите са открили и 4 нарушения на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор – при сключване на 4 договора не е приложена контролна дейност „система за двоен подпис“. Не фигурират подписи на лицето, отговарящо за счетоводните записвания в Общината.

Законът за публичните финанси (чл. 94, ал. 3, т. 2) не позволява на кметовете на общини да поемат задължения за разходи над 50% от средногодишните разходи за последните 4 години. Кметът на Смолян е бил наясно, че след като премине тази граница няма право да подписва повече договори. Но без никакво смущение е нарушил тази разпоредба не един и два, а 231 пъти. Вероятно защото в нашата държава не са предвидени по-тежки наказания за кметове като Мелемов от глоба.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!