Advertisement
БИЗНЕСНА ФОКУС

15 години производство на Festo в Смолян

Тази година се навършват 15 години от създаването на отдел „Производство на инструменти и детайли“, Смолян като част от „Фесто Производство“ ЕООД.

Като партньор и клиент Festo присъства в Смолян още от 1999 г. Благодарение на добрите традиции в областта на инструменталното производство, както и на наличието на утвърдени специалисти Festo взима решение да създаде инструментален цех в региона. През 2006 г. концернът закупува машинния парк на фирма ЕМЕ и създава отдел „Производство на инструменти и детайли“.

Вече повече от 15 години отделът ce paзвивa c бъpзи тeмпoвe в oблacттa нa пpoeктиpaнeтo нa инcтpyмeнтaлнa eкипиpoвкa и нecтaндapтнo oбopyдвaнe, изpaбoткaтa нa инcтpyмeнти зa шпpицвaнe нa плacтмacoви дeтaйли, серийно производство на пластмасови детайли кaктo и пpиcпocoблeния зa мoнтaж нa издeлиятa, peмoнт и пoддpъжкa нa инcтpyмeнтaлнa eкипиpoвкa, aceмблиpaнe нa кoмпoнeнти.
Своята дейност в България Festo започва през 1986 г. със създаването на първото си търговско представителство в страната, а през 1990 г. започва същинската производствена дейност.

30 години от първото изделие с марката Festo в България, а към днешна дата са вече близо 2500 различна вида. Дружеството се развива устойчиво през годините – със собствена производствена сграда с почти 20 000 кв. м производствени и логистични площи, собствен отдел за Производство на инструменти и детайли в Смолян, с изграждане на Технически инженерен център. „Фесто Производство“ се наложи като предпочитан работодател, създава стандарти, проявява активна корпоративна култура и отговорност към образованието и околната среда, ефективно комуникира с обществото и институциите, споделя опита си и добри практики, като по този начин се превръща в един от двигателите на индустрията на локално и глобално ниво.

Интервю по повод годишнината с Ангел Дишлиев,
ръководител отдел „Производство на инструменти и детайли“

Ангел Дишлиев

15 години успешно производство с марката Festo и в Смолян. Как започна всичко?
Смолян е град с традиции в областта на инструменталното производство. Наличието на други големи производствени фирми в областта на машиностроенето, които осигуряват заетост на квалифициран персонал, правят инвестиции в машини, съоръжения и оборудване допринасят за високото ниво на индустрията в района. Лично аз се радвам на далновидното решение на концерна Festo и в частност на „Фесто Производство“ да изберат Смолян за разгръщане на тази дейност. Това бе първата оценка от най-високо ниво за микроклимата и експертността на колегите, живеещи и работещи тук. И така от 2006 година, когато е създаден отделът, до днес той се доказа като надежден вътрешен партньор и предпочитан работодател на локално и национално ниво.

Кое беляза устойчивото развитие на отдела в рамките на производственото дружество?
Концернът Festo е синоним на качество навсякъде по света. А то се постига както със спазването на европейски и световни стандарти, така и с отношение и ангажираност от страна на сътрудниците ни. Когато процесите са унифицирани, не е трудно да се работи от дистанция – централата на производството на Festo e в София, а нашият отдел се намира в Смолян. И ако в началото фокусът беше върху въвеждането на стандартите на Festo, то днес акцентът е върху усвояване на различната организацията на работа, въведена в концерна. Всичко това с една дума означава движение!
Ние непрекъснато се развиваме, усвоявайки нови технологии и разширявайки нашата екипна експертиза, ставаме по-гъвкави и широкоспектърни в дейностите, които извършваме.

Как е организирана дейността на отдела?
Основната дейност на отдела е конструкция, изработка и ремонт на инструментална екипировка.
Последният етап от този процес са тестове и проби на готовите и ремонтирани инструменти.
Това от своя страна наложи и създаването на участък за производство на пластмасови детайли. В началото като участък за проби и тестове на инструментите, а впоследствие и като звено за производство на серии от полимерни детайли. Споменатото разширение на компетенциите повишава ефективността на създадените структура. Трябва да отбележа, че специално място заема и термичният участък за термообработка на стомани в инструменталното производство – единствен в целия регион. В споменатия участък се провеждат и практически занятия по термична обработка на металите на Техническия колеж в Смолян.
Към днeшнa дaтa в отдела paбoтят 70 дyши – пoчти три пъти по-голям е ръстът нa зaeтитe cпpямo нaчaлoтo пpeз 2006 г.
Oт 2008 гoдинa oтдeлът имa и cepийнo пpoизвoдcтвo нa плacтмacoви дeтaйли, кaтo към нacтoящия мoмeнт ce пpoизвeждaт 152 типa дeтaйли.
През изминалите години бяха направени големи инвестиции в модерни машини за производство на инструментална екипировка и полимерни детайли.
Искам да подчертая, че инвестицията в обучение, свързано с по-висока квалификация на специалистите от отдела, е с най-голяма тежест. Защото и най-скъпата и умна машина не може да работи сама. В сферата на инструменталното производство и производството на полимерни детайли основният и най-важен фактор са специалистите.

Кои са бъдещите намерения и предизвикателствата пред отдела?
Като основно предизвикателство бих определил въвеждането на референтната организация в отдела, като на фокус е серийното производство. На по-късен етап тази организация би могла да се приложи и в инструменталното производство.

Ученето през целия живот е важно, защото…
Непрекъснатото развитие и самоусъвършенстване е част от политиката на Festo за развитие на сътрудниците. Откритата комуникация в екипа, развитието на сътрудниците и възможностите за кариерно израстване превръщат Фесто Производство, и в частност отдела ни, в предпочитано място за развитие. Въпреки това обаче остава отворен въпросът с подбора на кадрите. Практиката от последните години показва, че би трябвало да се разчита основно на специалисти, изградени в отдела. Кадри, привлечени отвън, да е възможност на втори план.

Подкрепата на техническото образование е част от корпоративната политика на Festo. Какви инициативи предприе отделът в това отношение?
От всички нас зависи да култивираме среда, в която ефективно да учат, работят и да се развиват нашите млади колеги. Горди сме, че имаме базата и експертността, които да споделим с младите хора, изучаващи технически специалности, както и желание да предадем нашия опит. През годините активно комуникираме с местната власт и наша експертиза се ползва в редица кръгли маси и форуми, когато се дискутират образованието и бизнесът. Открита е комуникацията ни с общообразователните и професионалните училища в общината, както и с Технологичния факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Спомням си началото, когато обсъждахме възможностите на бизнеса да вземе отношение към учебния процес по специалността „Машинно инженерство“. Сега заедно с останалите фирми от региона осигуряваме специалисти, които водят лекционната част по определени специалности. Осигуряваме и реална работна среда – оборудвана лаборатория в нашия Термичен участък, в която се провеждат практическите упражнения по термообработка на материалите. Провеждаме и Дни на отворените врати в отдела, когато в няколко последователни дни посрещаме ученици от различни училища, за повечето от които това е и първо посещение в завод. През годините се стремим да надграждаме и разнообразяваме инициативите и проектите. За да облагородим условията и да подпомогнем образователната среда и процесите в училище, сме дарявали многократно и компютърна техника.

Освен с професионализъм, колегите от отдела са хора с големи сърца. Кои са най-масовите инициативи, в които се включват?
Загрижени сме за околната среда, ето защо не пропускаме да се включим в различни почистващи акции на територията на Смолян. Много от колегите ни идват пеша или с колело на работа – отново в подкрепа на мотото, че ние мислим зелено. Спортът е брънката, която ни сближава, ето защо през годините сме били символични домакини и на редица фирмени турнири по футбол, където колегите имат възможност за комуникация извън работната среда. Всъщност всички големи фирмени събития като например Семейният празник и Коледното ни тържество са и възможности както за споделяне на успехите, така и за неформално общуване. Сред нас има и редовни кръводарители и така сме част от фирмената кампания „Дари кръв – спаси живот“. Проявяваме отношение и към най-уязвимите групи от обществото като целогодишно подкрепяме редица социални институции, в които живеят деца в неравностойно положение. Направихме дарение и на над 400 книги на Регионална библиотека „Никола Вранчев“.
Всички тези инициативи, а те са само маркирани, не подробно описани, ме правят горд, че съм част от екип, който носи стойност за обществото, който подава ръка в нужда.

Какво е Вашето пожелание-послание към колегите?
Разбира се, на първо място да бъдат здрави в сложната COVID обстановка, в която сме вече втора година.
Бих искал всеки един от нашия екип да не забравя, че човек е толкова голям и успешен, колкото са големи мечтите и стремежите му. Тази максима важи както в професионален, така и в личен план и не е загубила значението си през годините.
Нека направим така, че когато дойде време да отбележим 20 годишнината на отдела, всеки наш производствен процес да е такъв, че да си заслужава да бъде написана книга за него. Не звучи много скромно, но пък за сметка на това е цел, която си заслужава да постигнем. Сигурен съм, че ще успеем да го направим. Заедно.

С Ангел Дишлиев разговаря Ваня Петрова

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!