НОВИНИ

Вкараха Община Борино в схема за манипулация за преглед на коли

Пропуск в системата на ДАИ вкара Община Борино в схема за манипуалция на пунктове за прегледи на автомобили.  Причината е, че администрацията не е свързале базата данни с тази на автомобилната агенция. По този начин служители на пунктове за прегледи в София издавали талони на автомобили, за които не е платен данък. 11 са 11 общините в България, за които ДАИ няма информация кой е платил пътния си данък.

Преди ден репортаж по Нова ТВ показа как коли минават технически преглед без платен данък. Сред тях са автомобили без документи и нерегистрирани в нито една община. Екип на телевизията бе заснел със скрита камера служител на техническия пункт, който кликва на Община Борино и системата допуска автомобила до преглед.

„От 1 януари 2018 г. ДАИ вече ще имат достъп до нашата система. Преди десетина дни ни поискаха справка дали 11 коли, които са минали преглед в София, са платили данъци при нас. Оказа се, че не са плащали. Изпратихме официално писмо и подписахме договор с ДАИ. Досега не бяхме дали достъп, защото не е ставало въпрос – нито те са искали, нито ние сме знаели, че трябва ДАИ да има достъп до системата за пътен данък в общината“, обясни пред „Отзвук“ кметът на Борино Мустафа Караахмед. Той се похвали, че събираемостта на пътния данък в община Борино е почти 100%. В сравнение със съседните общини Девин и Доспат няма съществена разлика в стойността на данъка, допълни Караахмед. Няма и наплив от собственици на автомобили от други общини, които да регистрират колите си в Борино.

 

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close