Читателски

Величко Караджов заслужава бюст-паметник и улица на негово име в Смолян

Уважаема редакция,

Преди няколко дни ми попадна книгата „Изповед“ на Величко Караджов. Допадна ми и я прочетох на един дъх. Горд съм, че съм съвременник на този патриот и родолюбец, живял и работил за преобразуването на нашия роден край. Макар с някои противоречия, в крайна сметка В. Караджов си остава ярка личност, стоял почти четвърт век в ръководното ядро на Смолянски окръг. С неговото име са свързани всестранното възраждане, обновление и ускорено развитие на Среднородопския край. Този човек не е познавал корупцията и личното облагодетелстване, бич на нашето днешно време. Бих го сравнил със Стефан Стамболов. За Караджов интересите на родината и родопчани са били над всичко. Отстоявал ги е с цената на всичко и с личния си пример е създавал респект сред свои и чужди. Справедлив и взискателен, дисциплиниран, с огромна енергия и трудолюбие. Нека се запитаме колко са родопчаните, които са направили толкова много за Родопите, за да се преодолее изоставането на нашия край от общото развитие на страната, да се осигури поминък на хората по места, да се преодолее миграцията и се построи тежка индустрия? Нима това е малко?

Няма да е пресилено, ако се направи предложение във връзка с годишнината от рождението му да се постави бюст – паметник пред общината в гр. Смолян и се назове улица на неговото име, защото по-възрастното поколение знае какъв е бил Смолян и какъв е сега.

Това ще бъде една признателност на родопчани към този човек, който цял живот е работил за хората и е пример за идните поколения.

С уважение: Митко Цветков,
гр. Рудозем, ул. „Стефан Стамболов“ № 6

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close