Advertisement
НОВИНИ

В Неделино се стягат на протест заради спрените обезщетения за безработица

Работили сме здраво, а ни изкараха най-големите бандити, недоволстват хората

„Държат ни на къса каишка. Не е вярно, че не сме работили. Всичко, което работодателят ни е възложил, сме го изпълнили. Имаме заповед, командировъчни, и възнаграждението сме си получили. Осем месеца ни оставиха без никакви доходи. Нямаме и здравни осигуровки, а в същото време не можем да започнем работа, защото сме записани като безработни“.

С тези думи посрещнаха екипа на „Отзвук“ жители на Неделино, които от осем месеца са със спрени от НОИ обезщетения за безработица. Хората негодуват от подетата срещу тях акция и образуваното преди дни досъдебно производство в Окръжна прокуратура Смолян. Разследването е за източване на 241 000 лева от държавния бюджет за период от 2017 до 2018 г., когато са представени документи с невярно съдържание, с помощта на които е дадена възможност физически лица да получат без правно основание обезщетение за безработица.

Хората са притеснени, че са изкарани като най-големите престъпници

Всичките 51 човека от Неделино са работили във фирмата на Любомир Стефанов – „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU. Те се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, където има лозя и насаждения. В последствие Стефанов ги командировал в България, да работят на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година.

„Целта на управляващите е да изгонят младите хора навън. И ще го направят. Това са тези разбойници, които стоят на столчетата и само вземат заплати. Нито сме откраднали, нито сме убили някой!“, един през друг негодуваха хората.

„Бях безработен три години. Започнах по програма, но тя в един момент свърши и аз пак останах без работа. Любомир Стефанов набираше хора за Испания. Попитах го дали ще ме вземе. Той каза, че като свърши програмата мога да отида да работя при него – имал работа, както в България, така и в Испания. Отидох миналата година в Испания. Работих там. После ни командирова в България в село Войводиново, където има над 75 дка имоти. Други пък останаха в Испания. Свършихме работа в селото, човекът си ни плати и се записах като безработен. Сега сме в една безизходица да мислим убийство ли сме направили, кражба ли, за да ни въртят цели осем месеца в един кръг. Ние сме спазили всички закони в България и в Испания. Нищо лошо не сме направили. С честен труд да изкараме някой лев, а накрая ни изкараха най-големите бандити“, каза Валери Миланов.

Слави Стефанов

Слави Стефанов, който е в същата група със спряно обезщетение разказа, че във Войводиново са правили оградите и капковото напояване, набивали са колове. „Само в България не може да се работи зимата. Направихме жалба до пет инстанции и никакво становище не се взима“, ядосва се мъжът. Той разказа, че има 15 години стаж без прекъсване. През това време е бил два пъти в болнични за по няколко дни. Болката му е, че сега, след толкова години, през които е плащал на държавата, и когато за първи път се записал в Бюрото по труда, не искат да му плащат. Подобен е и случаят на техен съгражданин – Наско, който е с 38 години стаж, никога не е получавал нито помощи, нито обезщетения.

„Вече осем месеца сме без никакви доходи. Не смеем да започнем работа, защото се водим безработни, а в същото време парите ни са спрени. Осем месеца някой пита ли как се издържаме, как си плащаме заемите. Нямаме здравни осигуровки. Недай се Боже да влезем в болница“, вмъкна и Младен Пунков.

Хората се чувстват предадени от държавата. Младен разказа, че първоначалната версия, записана в разпореждането на НОИ до него била, че не е напускал територията на България през периода на осигуряването. Той обаче им представил самолетни билети, регистрацията, която направил в Испания и куп други доказателства.

„Двамата със съпруга ми работихме в Испания. Аз си получих обезщетенията, на него обаче ги спряха. Той работеше 25 дена гроздобер, толкова е сезонът. При условие, че е пътувал със самолет, в писмото от НОИ пишеше, че е пътувал с автобус, минал е няколко граници. Получаваше три месеца обезщетение за безработица и му ги спряха. Идват документите от Испания с отговор, че всичко е редовно. А за българските власти – нищо не е редовно“, възмущава се жена.

Според неделинци държавата за едни е майка, за другите мащеха и се прилага двоен стандарт. Те разказаха за случай с трима мъже, които работили в Испания. Договорите им приключили и те се връщат в България. Двамата са от село Долен, третият от Неделино. На хората от Долен не им спират обезщетения и си ги получават до ден днешен, а човекът от Неделино получил разпореждане за спиране.

„Според мен всичко е на политическа основа. Много хора вече преминаха през фирмата на Любо Стефанов и при евентуални избори, ако някой от кандидатите потърси съдействието му, ще събере много гласове. Явно някой големец го е страх да не би Любомир да окаже влияние на предстоящите местни избори“, смята Слави.

Хората се заканиха, че ще сезират Европейската комисия за неспазване на регламент 883/2004 г. в България и ще излязат на протест. Няма да се откажат да търсят правата си и да настояват разследващите да приключат досъдебното производство в най-кратки срокове.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!