Новини

Църквата  „Св. Николай Чудотворец“ получи ново дарение за възстановяване на училището

Близо 4 хиляди тухли четворка, нужни за цялата сграда на възстановяващото се старо  училище в двора на църквата,  бяха доставени като дарение от фирма „Чечосан“ – Смолян. Управителят на фирмата Стефан Сабрутев отдавна си е нарекъл  този благороден  жест, но е било нужно да се освободи място за разтоварване на това голямо количество тухли. Дарението прие председятелят на Църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян свещеник Васил Маджаров, който връчи на Сабрутев благодарствения документ за дарителство с благопожелание за здраве, благополучие и Божия закрила.

Възстановяването на Старото училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ започна през февруари миналата година . То е било  построено  през 1862 г. от родолюбиви  българи  в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето е било основно  училище  за целия район, в което се обучавали около 200 ученици.  Поради морална и техническа остарялост сградата е била разрушена преди  близо 14 г.

За възстановяването й досега  са набрани и оползотварени над 120 хиляди лева предимно от дарители, 30 хил. лева вложила  и  църквата. Дарителската кампания продължава. Възстановяването  на тази историческа уникална сграда ще е чест за всички наши  съвременници, а и добър пример за идните поколения.

Росица Примовска

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 

Покажи още
Back to top button
Close
Close