НОВИНИ

„Триногата“ на КАТ засякла младеж със 119 км/час в Смолян

Въпреки предупрежденията на фейсбук група, създадена от сина на кмета на Смолян и шеф на СБА Тодор Мелемов, камерата хвана близо 1000 нарушители

970 автомобила са заснети с превишена скорост с новата камера на Сектор „Пътна полиция“ в Смолян. „Триногата“, както я наричат голяма част от шофьорите, бе пусната в действие на 16 март т. г. От тогава до сега по близо осем на ден получават „честитки“.
Най-високата скорост, засечена с камерата, е 119 км/час. Автомобилът е сниман на старата пожарна в Долно Райково. Шофьор е 26-годишен младеж от Смолян.
Камерата снима няколко автомобила с превишена скорост едновременно, като за всяка една кола излиза отделен клип. Устройството разпознава регистрационните номера и почти веднага автоматично данните за нарушенията се качват в системата на МВР „Административно-наказателна дейност“, каза говорителят на полицията и началник-отдел „Разследване“ в Областната дирекция комисар Сийка Забилева. При постъпване на информацията полицейските служители проверяват и за други нарушения. Така мъж от вътрешността на страната, засечен с превишена скорост, е санкциониран за шофиране на автомобил с прекратена регистрация. Установено било, че шофьорът закупил колата , но не я прехвърлил в определения срок.

Тази група има за цел да дава информация къде има патрули на КАТ, ПТП или друга важна информация“ – пише в описанието на групата „I see you KAT Смолян“. Съгласно чл. 6, ал. 3 от Устава на СБА основна цел на съюза е „да съдейства съобразно своите възможности за безопасността на движението и за опазването на околната среда“. Това е в разрез с дейността на групата „I see you KAT Смолян“, която цели да попречи на „Пътна полиция“ да санкционира нарушаващите Закона за движение по пътищата шофьори. Очевидно за г-н Тодор Мелемов това не е проблем.

Пускането в действие на камерата през март предизвика бурни дебати във фейсбук група с име „I see you KAT Смолян“ (Аз те виждам КАТ Смолян), създадена от шефа на СБА – Смолян, Тодор Мелемов – син на кмета на областния град и областен ръководител на ПП ГЕРБ. 38-годишен смолянчанин тогава написа: „Групата се тресе от легенди за някакво ”триного” същество, забелязано в Смолян.“ В дискусията се включи и съветникът от ДПС и областен председател на движението Салих Аршински, който пожела да направи експеримент „с прословутата нова камера“.

Тодор Мелемов – администраторът на „I see you KAT Смолян“ е начело на СБА – клон Смолян от 12.01.2016 г. Как и защо точно синът на кмета бе спуснат с парашут на поста, няма информация.

“Моля, ако я засечете в района на Смолян – град, да пишете“, обърна се Аршински към членовете на фейсбук групата и се закани с усмивка: „Ще разберем на какъв принцип работи“. „Лазер е, ако ти свирне детекторът, е късно вече“, гласи един от коментарите под поста му. „Антирадарите няма да реагират изобщо… Няма смисъл, просто спазвайте ограниченията“, съветва друг член на групата. „Дано я удари гръм“ – прокълна я смолянчанин. Аршински обясни тогава пред „Отзвук“, че му било любопитно като човек, на който специалността му е радиотехника и телевизия, „какво е това чудо на техниката“. Участниците в групата измислиха всевъзможни прозвища на камерата – „банкомат“, „тринога“, „снимачка“, „трикракия пират“, дори и „скрап“.

През първите шест месеца на тази година в Смолянска област са станали 216 катастрофи, ранени са 70 човека, загинали са двама. От сектор „Пътна полиция“ посочват, че регистрираните нарушения са 14 448. От тях 5 725 са управление с несъобразена скорост. Констатирани са 113 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 46 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. 12 водачи са отказали да бъдат проверени с техническо средство за употреба на алкохол. 33 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства. Трима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.

Advertisement
Back to top button
Close