НОВИНИ

Телефонен измамник: Заплашваха ме, насила станах куриер

29-годишният мъж завлякъл с 34 106 лева две смолянчанки

„Заплашваха ме, насила ме направиха куриер. Заплашваха ме, че ще пострада семейството ми“, заяви пред съда мулето Иван Богданов. Обвиненият за телефонна измама 29-годишен мъж получи реална присъда от 16 месеца затвор. Той се призна за виновен и съжали за станалото.

Срещу Богданов, който се оказа собственик на 90 фалирали фирми, има и висящи досъдебни производства за измами в Пазарджик, Велинград и други градове. 29-годишният мъж получи присъдата си заради причиняване на имотна вреда в размер на 34 106 лева.

Бизнесменът от Карлово бе заловен ден след като „прибра” 27 000 лева и 100 грама злато от 44-годишна смолянчанка, както и още 2000 лева от 79-годишна баба. След като взел торбите с парите, Иван си тръгнал за София, където по инструкция оставил парите между две големи тухли близо до пешеходна пътека, като за себе си отделил 2 170 лева. На сутринта е арестуван в Карлово. Макар и да е посочил на полицаите къде е оставил парите, от тях вече нямало и следа.

Измамите станаха на 15 март т.г. в областния град. Към 9,30 часа непознат мъж се обадил по телефона на 79 –годишната Л. А. и се представил за полицай. Той я предупредил да събере всичките си пари и да ги скрие във фризера, защото наблизо имало телефонни измамници. Жената събрала спестяванията си от 2 000 лева и изпълнила нарежданията. След това на същия номер позвънил друг непознат мъж, който я заплашил, че ще дойдат до дома, за да й вземат парите и ще й „отрежат крака“. След този разговор на телефона позвънил отново „полицай“, който дал нареждане да извади парите от фризера и да ги закачи в найлонов плик на входната врата, като така щяла да помогне да бъдат задържани измамниците. Жената изпълнила нарежданията му и по-късно предала на Богданов сумата.

Същия ден около час по-късно непознат се обадил по телефона и на 45-годишната М. Г., като се представил за майор от полицията. Той заявил, че трябва да съдейства за залавяне на телефонни измамници. Обяснил, че част от групата е задържана, но щяло да има и други арести. През това време й се обадил друг непознат мъж, който се представил уж за неин родственик. Той плачел и искал пари за лечение. След това позвънил отново „майорът“, който казал, че й звънят телефонни измамници и те трябва да бъдат задържани, заради което жената съобщила адреса си. „Майорът“ обяснил, че пред дома й ще бъдат изпратени цивилни полицаи и снайперисти, за да ги заловят. Той поискал от пострадалата всички спестявания и бижута, които има, за да не стане жертва на измамниците. Жената разполагала със сумата от 27 600 лева, които сложила в найлонова чанта, като в нея добавила и 90 грама златни дамски накити – пръстени, гривни и колие на обща стойност 4 506 лв., и ги оставила до пейката пред блока, в който живее.

Първоначално Богданов обясняваше, че не бил убеден във вината си. Било му казано да вземе пратка от определени адреси.

Оказало се, че на негово име са регистрирани около 90 фирми със задължения, които получил с цел финансова облага. По негови думи прибирал по около 300 лева за всяко едно от дружествата.

От 16 март Иван Богданов е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. В момента се намира в затвора в Пловдив.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close