НОВИНИ

След година в Гърция върнаха мечетата от Доспат в природата (СНИМКИ)

Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи“ върнаха в природата трите мечета, които бяха намерени от експерти на РИОСВ Смолян на 21.04.2018 г, в района на доспатското село Барутин. През април миналата година мечетата бяха настанени в гръцкия център „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Към момента мечетата вече са годни за връщане в естествена среда, тъй като са достигнали необходимите килограми. Тяхното транспортиране беше осъществено със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“.

Ветеринарният лекар Димитър Пампоров от Смолян участваше в акцията по улавяне на изоставените животни
Мечетата са открити от местни жители близо до река

Експерти от гръцка и българска страна съвместно определиха подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“, което  отговаря напълно на необходимите характеристики. Мястото попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“. Растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и мястото е отдалечено от населени места. Експертите от „Централен Балкан“ имат опит и разполагат с необходимото оборудване за работа с маркирани мечки.

Предприети са всички необходими действия за повторната адаптация на мечетата. Доставени са и са заплатени от МОСВ три броя нашийници за проследяване, като са осигурени и специфични каишки, които са разтягат, за да не причинят нараняване на мечките при тяхното израстване. Чрез маркирането на животните се създава възможност за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при необходимост. Предвиденият период за проследяване е 18 месеца.

Животните се хранеха с биберон и козе мляко

Подобна акция са осъществява за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско ниво. Акцията беше извършена съвместно от МОСВ, Фондация „Четири лапи“ и център „Арктурус, който има опит и добра успеваемост при подобни дейности.  Въпреки всички усилия, няма пълна гаранция за пълното и успешното връщане на мечетата в природата, тъй като процесът на реадаптация е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни  действия на всички участници в акцията се надяваме мечетата успешно да се адаптират и да се върнат към своя естествен начин на живот.

Advertisement
Back to top button
Close
Close