Криминални

Съдът пусна от ареста 42-годишен, обвинен в опит за убийство

Смолянският окръжен съд не наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на 42-годишния Александър Добрев – Кирпича, който прободе с нож смолянчанина Фидан Манев. Делото се гледа днес по искане на Окръжна прокуратура.

„Правил съм много глупости, но никога не бих посегнал на човешки живот. Не съм тръгнал да го ръгам, исках да го срежа, за да мога да дишам, защото той ми притискаше гърлото“, каза Александър пред съда.

Advertisement

Спречкването между 42-годишния мъж и 37-годишния Фидан стана на 3 май вечерта. Около два часа по-рано Александър Добрев бил с компания на Стария център. Мъжете седнали до „сърничките“, където пили различни видове алкохол. Един от приятелите му се оплакал от Фидан, с който имали старо спречкване. Тогава Александър се обадил по телефона и си определили среща в Горно Райково. Не след дълго компанията се преместила на амфитеатъра на читалище „Балкански просветител“, където с други мъже бил Фидан – също пиели. Пръв започнал Фидан Манев, който забил шамар на Александър и той паднал от скамейката. Между двамата избухнал скандал. В един момент те се сграбчили и започнали да се търкалят. Фидан повалил по гръб опонента си, като непрекъснато го удрял. Тогава Александър извадил сгъваемия си нож от десния джоб на панталона и наръгал Фидан в корема. В същия момент останалите мъже ги разтървали. Оръжието е сгъваем нож с острие дълго 8,5 см. По първоначални данни раната на пострадалия е дълга 2 см и широка 2 мм. Все още не е ясно колко на дълбоко в корема е влезнало острието.

Според прокуратурата всичко продължило около 30 секунди. „В случая се касае за тежко умишлено престъпление – довършен опит за убийство. Пробождането е в коремната област, където има жизнено важни органи и магистрални кръвоносни съдове“, каза зам.-окръжният прокурор Недко Симов. Защитата на Александър бе на друго мнение. Адв. Нелия Маринова бе категорична, че не става въпрос за пробождане, а за одраскване. Според нея ако Александър е целял да убие Фидан нямало да има само една рана с ножа. „Става въпрос за одраскване, което е лека телесна повреда“, каза адв. Маринова.

Нападателят Александър Добрев работи в строителството. Той е многократно осъждан, а справката за присъдите му е от десет страници, стана ясно в съдебната зала.

В последната си дума пред съда обвиняемият се примоли да бъде освободен от ареста.

„Имам болна майка на 73 години и овчарка, която няма кой да гледа. Бих желал да си отида в къщи, да работя и ако се наложи да влизам в затвора да подготвя майка си за това“, посочи 42-годишният мъж.

Определението не е окончателно и най-вероятно ще бъде протестирано пред Пловдивския апелативен съд .

Елена Павлова

Back to top button
Close
Close