ОБЩЕСТВО

Събират средства за издаване в книга родовете в Момчиловци

Народно читалище „Светлина 1925“ стартира инициатива за издаване на родовете в смолянското село Момчиловци, съобщи секретарят Васка Мавродиева. Идеята за отпечатване на родовото изследване на отец Константин Канев е от 15-20 години. По повод 100-годишнината на духовния водач на Момчиловци местните жители решили да поемат инициативен комитет към читалището и да подготвят събираното години наред за издаване.

„Още от 1942 година отец Канев започва да пише историята на селото и паралелно с това започва да прави родовото изследване. Той е успял да събере около 60 рода, които имат много разклонения“, обясни Мавродиева.

Отец Константин Канев е роден на 26 февруари 1917 г. в селото. От 1940 г. започва системно да събира сведения за миналото на Момчиловци. Наред с проучването на историята той събира документи, снимки, случайно намерени археологически артефакти, предмети на бита. Активен читалищен деец е заедно със съпругата си Мария.

По негова идея се създава музей за историята на селото към читалище “Светлина”, като се събират над 2 700 експоната. Той става най-големия дарител. Изследвайки историята, отец Канев събира много документални и веществени доказателства. През 1975 г. излиза „Историята на Момчиловци“. Отец Канев проучва и родовете, което се оказва много по-тежък труд от историята. Изследва около 60 рода, не успява да изследва още 6.

На 26 юни 2018 г. се навършват 20 години от смъртта на отец Константин Канев.
Читалището обяви банкова сметка за набиране на средства за издаване в книга родовете на Момчиловци. При превеждане на средствата да се упоменава целта – „Издаване родовете на Момчиловци“. На всяко тримесечие ще бъде даван публичен отчет на постъпилите и изразходваните средства.

Банкова сметка:
„БАНКА ДСК“ ЕАД, КЛОН СМОЛЯН
IBAN:BG42STSA93000000664560. BIC – STSABGSF
Булстат – 000609122

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close