НОВИНИ

Протест в Триград заради външни назначения в местното горско стопанство (видео)

Десетина жители на село Триград излязоха на протест в понеделник в центъра на селото въпреки мразовитото време. Той бе организиран от Инициативен комитет „За интересите на Триград“ начело с популярния изпълнител на автентични народни песни Хамид Имамски, който е лесничей по образование и бивш зам.-директор на ДГС – Триград. Инициативният комитет изпрати декларация до директора на Горското стопанство Захарина Бакларева с копия до министъра на земеделието и храните и директора на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев.

„През последните години населението на с. Триград не е съгласно кадровата политика, която провеждате като директор на ТП „ДГС – Триград“. Животът в Родопите е много труден, а прави впечатление, че на фона на високата безработица и наличието на кадри сред местното население, в управляваното от Вас горско стопанство, около 30% от служителите, които сте назначили, са външни. По повод поредното назначение на трети шофьор, който не е от района на с.Триград, при условие, че има подадени молби от местни лица до Вас за работа, Инициативен комитет „За интересите на Триград” на 09.12.2019 г. проведе протест на центъра на с.Триград, което Ви е известно. Многократно сме Ви уведомявали да промените вашата кадрова политика, като приоритетно да назначавате местни кадри и по този начин да помагате на местното население. По време на протеста бе взето решение, че ако не промените водената от вас кадрова политика, ще бъдем принудени да предприемем гражданско неподчинение, както и да уведомим всички компетентни институции.“ – пише в декларацията.

Протест в Триград заради външни назначения в местното горско стопанство

Десетина жители на село Триград излязоха на протест в понеделник в центъра на селото въпреки мразовитото време. Той бе организиран от Инициативен комитет „За интересите на Триград“ начело с популярния изпълнител на автентични народни песни Хамид Имамски, който е лесничей по образование и бивш зам.-директор на ДГС – Триград. Инициативният комитет изпрати декларация до директора на Горското стопанство Захарина Бакларева с копия до министъра на земеделието и харните и директора на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев. Още по темата четете в otzvuk.bg

Публикувахте от Вестник Отзвук в Петък, 13 декември 2019 г.

„По-миналия петък (на 29 ноември – б. а.) отидохме с кмета при г-жа Бакларева и зададох въпроса: „Каква е причината трети човек от Настан да бъде докаран на работа в Триград. Почнаха да се размятат някакви писма със съкращение от предприятие в Девин. Политиката, вътрешна, била на предприятието да са докарват хора отвънка. Защо няма държавна политика за местното население в Триград? Ако стане един пожар, от Настан ли ще дойдат хора? Нашият интерес къде е, на Триград интереса къде е? В един момент разговорът приключи, че нямало молби от Триград. Точно след два часа имаше подадени молби в Горското стопанство.“ – заяви Хамид Имамски.

Протестът в Триград пред кметството в селото

„Това е вътрешна политика на едно държавно предприятие, където аз не мога да се бъркам. В случая, според директорката, този човек е бил прехвърлен, т. е. не е взет от борсата, не е докаран отнякъде безработен. Но заставам зад съгражданите си в позицията им, че ако е имало възможност, е трябвало да се назначи човек от селото.“ – каза кметът на Триград Емил Гогушев.

„Бях изненадана от протеста. Винаги вратите на Горско стопанство – Триград, са били отворени, не сме работили избирателно с хората. Що се отнася до въпросния трети шофьор – щатът е преместен от Ловно стопанство „Извора“ – Девин в нашето стопанство. Вместо да се прави съкращение там, а при нас да се открива нов щат, и е извършено преместване в рамките на две поделения на Южноцентралното държавно предприятие. Ние имаме необходимост от тази бройка. Този шофьор на камион бе назначен на 28 ноември. На следващия ден при мен на среща бяха г-н Имамски и кметът на Триград, на които показах документите по това назначение. След около три часа постъпиха три молби за назначаване на длъжност шофьор. Три голи заявления, на които единствено различното беше подписът. Горско стопанство – Триград е една от от двете държавни институции в селото. Опитваме се всячески да помагаме на хората с каквото можем и каквото ни е вменено със закон. Това е бич по авторитета ни. Аз от близо 15 години съм в Триград, стопанството ми е на челна позиция в предприятието и съм се старала никога името му по този начин да бъде замесено. Човек съм на законността, на реда, на правилата, не правя разлика кой е от Настан, кой е от Стара Загора, след като човекът е кадърен. За мен не е от съществено значение дали е от Гьоврен, дали е от Триград, дали е от Кестен човекът.“ – заяви пред „Отзвук“ Захарина Бакларева.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close