НОВИНИ

Проф. Цветалина Танкова: Нямаме по-велик лекар от проф. Чилов

Това заяви при получаването на Наградата „Проф. К. Чилов“ проф. Цветалина Танкова, ендокринолог и геронтолог от Софийския Медицински Университет. Тя се бе върнала в България от конгрес във Флорида един ден по-рано, специално за да участва в провелото се в Къщата-музей тържество по повод 120-годишнината от рождението. И, още от думите й: „Никога не съм се чувствала по-развълнувана през живота си. Още при влизането във вашето село онази табела „Добре дошли в с. Славейно, Свещено място на българската медицина!“ човек се потопява в някаква невероятно духовна атмосфера. Да, прав е бил акад. Чудомир Начев: всеки лекар трябва да посети тази Къща-музей. Цялата българска медицинска общественост трябва да се преклони пред нея и вашето село, дало на Родината ни и на Европа този чутовен лекар.“

Другият носител на Наградата проф. Федя Николов, кардиолог от Медиценския университет в Пловдив сподели, че преди да дойде тук нарочно се е запознал с кардиологичните трудове на проф. Чилов и е останал изненадан от съвременното му мислене; нещо повече – допълнил е знанията си с допълнителни данни.

Създателят на „Чилови дни“, които се организират вече за 21-ви път д-р Тотко Найденов (гл. редактор на в. „Български лекар“ и председател на Клуб „Родопско здраве“, почетен жител на с. Славейно и с. Могилица), който през 2005 г. даде на с. Славейно уникалното звание „Свещено място на българската медицина“, нарече Къщата-музей „Лекарският Ерусалим“, а намиращия се в двора й гроб на проф. Чилов – „Лекарският Божи гроб“. Той изказа съжаление, че отново никой от Община и Болница – Смолян не присъства на тържеството на един от най-видните родопчани и най-знаменит наш клиницист-енциклопедист. За пореден път смолянчани пропускат възможността да развият „Чилови дни“ в мащабна общонародна и дори международна изява.

Но, наистина, защо не ценим най-ценните си земляци?!

Единственият присъстващ местен общественик бе депутатката Дора Янкова. Тя заяви, че малко родопчани са правили за Родопите толкова, колкото д-р Найденов, който е родом от Ямбол.

Самодеен състав от с. Славейно изпълни някои от любимите родопски песни на проф. Чилов.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close