ОБЩЕСТВО

Писателят Емил Енчев гневен на Община Девин, нарочно не пускали химна на града

Писателят Емил Енчев скочи срещу ръководството на Община Девин, след като за пореден път на общоградско мероприятие не пуснали химна на града, чийто автор е той. „На празника на Девин през изминалите почивни дни отново не прозвуча станалата вече любима песен на много мои съграждани. За мен това е умишлено и опит да се зачеркне моята творба. Четири пъти химна не се пуска“, каза Енчев пред „Отзвук“.

Химнът на града се казва „Молитва за Девин“. Написан е по стихове на Емил Енчев, музиката е на Асен Масларски, а аранжиментът на Димитър Гетов. Изпълнява се от Милица Божинова и Асен Масларски.

През лятото на 2016 г. Общинският съвет в Девин гласува единодушно песента да стане химн на града и заедно с националния химн и химна на Европейския съюз да повдига местния патриотичен дух. Химнът е създаден с лично дарение на кмета Красимир Даскалов. При премиерата на „Молитва за Девин“ на празника на града през 2016 г. песента е посрещната с бурни ръкопляскания от жителите.

„Не съм чул пускан ли е или не е пускан химна на Девин. Не съм бил през цялото време покрай сцената. Не е нищо целенасочено, няма умисъл, може би просто е пропуснат. Ако се е случило това нещо, няма никаква тенденциозност, напротив аз държа лично химнът на Девин да се чува по-често. Мисля че наистина правим пропуск и с националния химн, и с химна на Европейския съюз. Аз лично държа по време на общоградски мероприятия, фестивали, конкурси, състезания, през няколко песни да звучи химнът на Девин“, каза кметът Красимир Даскалов.

Емил Енчев: Възмутен съм от отношението на Общината към мен

Г-н Енчев, поискахте да даде това интервю за вестник „Отзвук“, какъв е поводът?
Поводът за това интервю е, че за пореден път химнът на Девин не прозвуча на общоградско събиране. Според мен всичко това стана след като се появи една книга на Елена Якимова, за която аз написах много добри отзиви. Малко по-късно обаче разбрах, че тя разправя из града, че моята книга „Когато реката мълчи“, която съм й подарил, трябва да бъде спряна. Това вероятно е повлияло на кмета, който спря химна.

Каква връзка има вашата книга?
Преди да напиша „Когато реката мълчи“ проведох няколко разговора с кмета Даскалов, на които си правих записки. Той каза по адрес на бивши кметове: „Тези същите продаваха гори, земи, казарми, стрелбища, детски градини, застави и училища без да им мигне окото и то на занижени цени във вреда на общината. Сега тези същите плачеха за минералния извор от Беденски бани и ми показваха албум за строеното от тях. Показаха ми, че за близо 20 млн. лева са построили джакузи вместо фонтан и са плочкирали крайречието на реката, която за съжаление мълчеше като мен от срам.“ Човекът дори даде пример, че с толкова пари може да се построи един небостъргач. Един от тези бивши кметове е племенникът на Елена Якимова Здравко Василев.

Тези думи ли са причината да не се пуска химнът?
По време на празника пуснаха химна на България и на Европейския съюз. След това Даскалов изнесе 30-минутно слово колко много неща е направил в Девин, колко много красиви работи ГЕРБ е създал в града. Хората бяха възмутени. На следващия ден се обадих на председателя на Общинския съвет Руси Чаушев и го попитах той ли е разпоредил химнът на града да не се пуска. Той ми каза: „Нищо подобно, аз красиви неща, които са създадени, няма да бъда никога инициатор да се свалят“. За мен това е инвазия срещу моята личност. Измислят ми разни компромати, които са абсолютно несъстоятелни. Според мен това го прави зам.-кметът Владимир Солаков.

Не сте ли попитали кмета защо не изпълнява решението на ОбС на празниците на града да се пуска „Молитва за Девин“?
Не съм го питал, защото го е попитал зам.-областният управител Владимир Гърбелов. Той не е отговорил нищо. Бил притеснен, че от над 100 поканени на коктейла по повод празника имало малко повече от 20 човека, а той пристигнал чак към 22,00 часа.

А ще разговаряте ли с лично с кмета?
Звънях на кмета поне 20 пъти, но се чува съобщение, че номерът не може да бъде избран. Два-три пъти се обаждах на секретарката. Тя ми каза, че кметът го няма. Работещи в Общината обаче казаха, че си е на работа. Значи той не желае да разговаря с мен.

Когато ми връчваха наградата за Деня на будителите ми дадоха плакет, на който дори не пише за какво е. На него е инкрустирана единствено емблемата на града, за която аз и проф. Серезлиев работихме, и най-отдолу пише „С най-добри пожелания“. Върнах плакета да се поправи. Възмутен съм от отношението на Общината към мен. Това го правят една клика от хора, които се подиграват с всичко, което е свястно.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close