ОБЩЕСТВО

Осъден за убийство стана режисьор в затвора

Мариан Колев: Всеки един от актьорите се вживя в ролята си и се опита да представи героя си

Каква е идеята за поставянето на тази постановка, откъде тръгна всичко?

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Идеята е още от времето, когато бях в корпуса в Пловдив. Там правихме постановката „Женско царство“, за която аз си позволих да спомена в едно интервю, дойдоха, заснеха го и беше много хубаво.  Само че вместо „Женско царство“ моята идея беше да направим „Момче и вятър“, която не успях да осъществя в Пловдив. Когато ме преместиха в общежитието на Герзовица  споделих намеренията ми с г-н Немов, който отговаря за културната дейност и с началника г-н Солаков. Те приеха присърце идеята, спомогнаха за осигуряването на всички материали, за провеждането на репетициите, направата на декорите. Мислехме, освен да направим представление тук, евентуално да потърсим съдействие от ръководството на театъра и да играем пред смолянска публика. Доколкото знам, началникът е провел някакви разговори с директора на театъра, но все още няма някакво развитие. Постарали сме се постановката да бъде комбинирана от две народни приказки, за да бъде по-дълга и да има интерес от публиката, декорите също са много добри, а г-н Немов се постара да осигури театрални костюми. Все пак не сме най-добрите, не сме професионална театрална група, но смятам, че се справихме много добре.

Това първата постановка в общежитието на Герзовица ли е?

Не, за 3-ти март направихме постановка по „Немили-недраги“.  Декорите не бяха станали тогава, но мисля, че играта ни беше добра. И след това решихме следващата постановка да бъде комбинация от две народни приказки – „Момче и вятър“ и „Галената Богданка“. Направихме така, че от едната се прелива в другата приказка. Всъщност идеята беше да направим само „Момче и вятър“, но тя е кратка и ставаше само за общежитието и затова решихме да я разширим, за да може да направим постановката пред публиката в Смолян в театъра. Входът ще бъде свободен. Ще поставим една благотворителна касичка, в която който има желание ще може да оставя по нещо за нови костюми, декори или др., като разбира се, парите ще бъдат разходвани с протокол и комисия, за да няма съмнения и притеснения.

Колко време правихте пиесата?

За около един месец я направихме, но се проточи във времето, защото искахме да я представим и пред вас.

Кастинг за актьорския състав проведохте ли?

Трябва да ви кажа, че на няколко пъти сменяхме част от актьорите.  Двама-трима  от тях си отидоха и се наложи да ги подменим с други. Самите момчета, когато ги запалих да играят и когато видяха за какво става дума, на тях самите им беше много забавно. Нямах проблеми при намирането на участници. Много ми харесва един израз на Алиса – „Нека да си представим. Нека да пофантазираме“. Така и аз ги накарах да се научат да фантазират и на тях самите да им бъде забавно. Голяма част от актьорския състав ползвах и за скечовете, които правихме по Нова година. Някои от тях се включиха в 3-то мартенската постановка.

А проблеми с разпределението на ролите и претенции имаше ли?

Не, но общо взето  аз се наложих и мисля, че си харесаха персонажите. Всеки един от тях се вживя в ролята си и се опита да представи героя си с голямо удоволствие. Трудности срещнахме при осигуряване на декорите. Смятам, че би следвало повече да се наблегне на този вид дейност в местата за лишени от свобода и да има перо, с което да се осигуряват необходимите материали.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close