Местна власт

Община Девин отхвърли бизнес плана на ВиК

Над 2 000 подписа събраха в града срещу незаконното повишение цената на водата

Общинските съветници в Девин отхвърлиха единодушно бизнесплана на ВиК – Смолян. Заседанието започна няколко часа закъснение заради погребението на общинския съветник Асен Малковски от Триград. По време на сесията присъства шефът на ВиК в Девин Стаматов, както и председателят на инициативния комитет „Да защитим водата на Девин“ – Лора Славчева.

Основният мотиви на съветници да отхвърлят станалия скандален бизнеплан на ВиК е, че в него липсва конкретика. „От страна на ВиК няма вложени сериозни инвестиции в община Девин. От плана не става ясно какви средства ще бъдат отделени от общата сума за инвестиции по населените места. Остава нашият представител в лицето на кмета да защити това становище на събранието в Смолян на 10 август“, каза общинският съветник Диана Чаушева. Вече месец продължава събирането на подписка срещу незаконното повишение цената на водата. От инициативния комитет настояват община Девин да излезе от смолянската асоциация на ВиК и да бъде обособено общинско дружество. Подписката ще приключи на 7 август, а до момента са събрани над 2 000 подписа.

Председателят на инициативния комитет Лора Славчева

„Сега на дневен ред, освен новото заседание на Асоциацията на ВиК и съответно, новото решение на КЕВР, стои въпросът въпросът по какъв начин ще бъдат обезщетени гражданите за незаконно събираните суми за вода“, коментира Лора Славчева.

На заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), проведено на 26 април т. г., бе одобрен бизнес плана на „ВиК“ ЕООД – Смолян. С него бяха въведени нови цени на водата от 1 май – 2.26 лв. на кубик за доставка, отвеждане и пречистване. С този бизнес план се слага началото и на ежегодно поскъпване на водата в Смолянска област през следващите пет години. През 2018 г. тя ще се покачи на 2,31 лв., през 2019 г. ще струва 2,43 лв., от 2020 г. един кубик вече ще се калкулира по 2,52 лв., а в края на периода тя ще е достигнала 2.65 лв. Разследване на „Отзвук“ установи, че бизнес планът, въз основа на който КЕВР е определила новите цени на водата, е документ с невярно съдържание, съставен в Областната администрация. В протокола е било отчетено, че кметът на Смолян е гласувал „за“ бизнес плана без одобрение на Общинския съвет. След като избухна скандал, Николай Мелемов обяви, че всъщност той не е участвал в гласуването, а приемането на бизнес плана с неговия глас бе обяснено от областния управител като „техническа грешка“.

Advertisement
Back to top button
Close