Местна власт

Министър Горанов спира 3 млн. лева субсидия на Смолян

Министърът на финансите Владислав Горанов е изпратил „новогодишна честитка“ на кмета на Смолян Николай Мелемов, с която го уведомява, че от 1 януари 2018 г. Министерството на финансите ще започне прихващане на невъзстановения от него безлихвен заем в размер на 4 милиона лева. Писмото на Горанов, с което „Отзвук” разполага, е получено в общината вчера. До края на годината ще бъдат прихванати почти 3 млн. лева, а останалият милион ще бъде удържан от бюджета на общината през 2019 г., обяснява министър Горанов.

В писмото са описани подробно и по месеци колко пари ще бъдат удържани от бюджетните трансфери от държавата към общината през годината. Изцяло ще бъде прихваната общата изравнителна субсидия от над 1.1 млн. лева, както и гласуваните от парламента близо 1.8 млн. лева за капиталови разходи. Най- много пари ще бъдат орязани през месеците януари – над 650 хил. лева, юли – над 463 хил. лева и октомври – над 430 хил. лева.

За днес от 17,30 часа е насрочено публичното обсъждане на проекта за бюджета на община Смолян. В него е предвидено разходването и на спрените вече от министър Горанов средства за капиталови разходи. Без целево финансиране остават ул. „Маестро Атанасов” в Смолян – над 400 хил. лева, ул. „Проф. Асен Василев” – 300 000 лв., ул. „Владимир Заимов” – 178 000 лв. и ул. „Христо Смирненски” – 270 хил. лв., както и станалият вече „исторически” път за село Сивино – 325 000 лева и за мах. Терзийска във Виево – 200 000 лв.

Общата рамка на бюджета на община Смолян за 2018 г. е за 39 милиона и 600 хиляди лева, но изпълнението му едва ли ще достигне и 30 милиона лева. Твърде надути са отново приходите от продажби на земя и сгради – за близо 9 млн. лева, показа първоначалният прочит на бюджета. За такива нереалистични приходи от продажби на нефинасови активи кметът Мелемов бе критикуван и през миналата година от финансовия министър, когато официално написа в писмо до Общината, че „предвижданото изпълнение на приходи от продажби от нефинансови активи за 2017 година е твърде надценено.“ На общественото обсъждане на бюджета за миналата година зам.-кметът по финансите Венера Аръчкова заяви, че ръководството на общината няма да се съобрази с препоръките на финансовия министър за по-реалистична приходна част на бюджета и орязване на разходите, защото не са били длъжни.

Advertisement
Back to top button
Close
Close