НОВИНИ

Майки от Смолян на протест, управляващите се „покриха“ (видео)

Майки от Смолян излязоха на протест и попитаха: „Защо НЯМА за моето дете в Смолян през 2019 г.?“ Десетина млади жени с децата си се събраха във вторник следобяд на детската площадка зад болницата и още в началото заявиха, че протестът им не е политически. Майките пристигнаха с надежда да получат адекватни отговори техните въпросите , които бяха задали. На събитието пристигнаха единствено двама кандидати за кметове – Стефан Сабрутев, и независимият Мирослав Фисински, и нито един представител на управляващата партия ГЕРБ.

„От 8 години задавам въпроси на различни представители на управляващите в Смолян, но не съм получила никакъв отговор. Безхаберието към децата ни е във всяка една посока. Безхаберие в образование, в безхаберие болнично лечение. Не може в един областен град на държава в Европейския съюз да няма денонощна аптека.“, каза Албена Радева. Младата майка призна, че никога не е била обект на някакви публични изяви „Дори нямам фейсбук. Приятели ми съобщиха за беседата. Писна ми и реших да дойда и да си задам въпросите. Жалко е, че няма човек, който да застане лице в лице, да обясни и поеме отговорност“, възмущава се Албена.

Сериозен проблем за децата на Смолян е и нефункциониращият от четири години басейн в СУ „Отец Паисий“. „30 години този басейн функционира без проблеми. Той беше прекрасен за децата ни. Ходихме многократно при директорката и при секретаря на общината Момчил Николов. Отговори не получихме и тук отново потърпевши са нашите деца. Опитах да запиша детето си на плуване в басейна на Стария център, но се оказа, че няма места“, каза Мария Кикьова. Тя засегна и друга болна тема – липсата на реализация в града ни, и търсене на препитание в големите градове и чужбина. „И моето семейство е част от тази статистика. Защо никой не надигна глас за хората, които остават в Смолян и за нашите деца, които се опитваме да отглеждаме тук“, добави Мария.

Кандидатът на БСП Стефан Сабрутев обеща пред майките, че ако бъде избран за кмет, ще осигури денонощна аптека, безплатна детска кухня и бързо ще реши проблема с уличните кучета. Той пое ангажимент и за басейна в СУ „Отец Паисий“, който отново да отвори врати и да посрещне желаещите да плуват деца.

Advertisement
Back to top button
Close
Close