НОВИНИ

Кметът на Чепеларе оттегли бюджета, ОбС я задължи до 22 февруари да представи нов

Бюджетът на Община Чепеларе предизвика разпалени дебати вчера по време на сесията на Общинския съвет. Мнозинството от съветниците настояваше да се намали приходната част с 2 млн. лева. Според тях бюджетът е надут и нереалистичен. Кметът Славка Чакърова обаче отказа да приеме становището им и по време на дебатите оттегли докладната.

„Засега ще работя със стария бюджет. Няма как да се намали приходната част. Ние сме обещали на министъра на финансите, че ще му върнем безлихвения заем от 1,70 млн. лв.“, обясни Чакърова. Финансовата рамка на бюджета на Община Чепеларе е 10 258 000 лева. От тях 4 255 000 лв. са делегирани от държавата дейности, а останалите – местни приходи.

След оттеглянето на докладната ОбС взе решение, с което указва на кметицата в срок до 22 февруари да представи нов бюджет, като намали приходната част с 2 млн. лв. „Ние сме в процедура по финансово оздравяване и не може да имаме толкова раздута приходна част. А и становището на министъра на финансите Владислав Горанов не е по-различно, както става ясно от писмото на МФ“, коментира председателят на ОбС Росица Черпокова.

Според ЗМСМА само кметът може да внесе бюджет, с което на практика прави решението на ОбС безпредметно.

Първоначално заседанието на ОбС бе насрочено за 5 февруари от 14,00 часа, но отложено от председателя Росица Черпокова с мотива, че проектът за бюджет не е бил внесен навреме от кметицата Славка Чакърова. На импровизирана пресконференция и пред жители на общината Чакърова заяви, че с предложеното свиване на бюджета от общинския съветник от ГЕРБ Искрен Бозов се пренебрегва волята на гражданите на Чепеларе, тъй като разходната част е съставена в диалог с жителите на общината. Чакърова представи и фиш от заплатата си, с който да докаже, че плаща от джоба си актовете, съставени от АДФИ и те се удържани от възнаграждението й. По този начин тя отговори на обвиненията, че ощетила общинския бюджет заради нейни глоби.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close