Читателски

Клуб „Орфей” – Смолян, се върна на хората от третата възраст

По инициатива на група пенсионери около Любен Данчев и с добрата воля на председателя на кооперация „Орфей” бе разкрит преди повече от десет години пенсионерски клуб за хората, живеещи в районите Стар център, Автогара, Миньорски блокове, Станевска махала, Чилингирска махала и Военни блокове. Но бе обран и доведен до невъзможност за обитаване за продължително време от бившата наемателка Славка Карабаротева. Преди малко повече от 10 години по инициатива на Управителния съвет на новосформирания Пенсионерски клуб под председателството и умелото ръководство на Георги Милушев и с доброто желание на екскмета Дора Янкова ни бе дадено пригодено помещение за пенсионерски клуб с екстра кухненски блок (бившия клуб „Журналист“ – бел. ред.). Намериха се дарители за маси, столове, шах – табли,техника и така нататък. Налагаше се малка козметика и незначителни ремонти и преустройства. С това се зае лично Георги Милушев, който вложи като дарение лични средства и чрез него се осигуриха средства и от знаковия и успешен бизнесмен Кирил Асенов.

Наемателката и едноличен търговец Славка Карабаротева подготвеше психологически нещата в посока на осъществяване целите на бизнеса си. С една дума в членовете на клуба тя виждаше клиентела, която бе длъжна да бъде сериозен консуматор. От само себе си се разбира, че бедните родопски пенсионери няма как да й помогнат.

Управителният съвет на пенсионерския клуб проведе конкурс за наемател на клубното помещение. Тогава от УС не отчетохме, че нейното место не е при нас, че игнорирайки подходящи кандидатури, просто направихме грях срещу беднаго брата. Настанявайки се удобно и разширено срещу минимален наем, наемателката Славка Карабаротева започна да властва над Управителния съвет и да мародерства над клиентелата си. Не допускаше да й се бъркаме в бизнеса. Ние от УС нямахме намерение и не правехме това, но държахме на подписаното споразумение цените в клуба, отчитайки външния пазар, да се съобразяват с джоба на пенсионера.

На тази основа и на основата на изисквания от нас контрол на качеството и количеството на внесените стоки и храни, на основата на исканата от нас строга отчетност, на основата на предупрежденията и забраната за хазартни игри, на основата на борбата ни срещу превръщането на клуба ни в кръчма, която цел тя и постигна – тя тръгна на война срещу нас, създавайки си някакво обкръжение. Това не ни смущаваше. Лумпени има във всяко човешко общество. ЕТ „Славка Карабаротева“ загуби битката, която водехме в интерес на хората от третата възраст. Но остана вярна на природата си. Нашите членове и симпатизанти също останаха верни на себе си. Техния отрицателен вот срещу Славка се изрази в проведената анкета и в слабата им посещаемост.

Отворената война срещу Управителния съвет и обикновената членска маса доведе до изнасяне на мероприятия извън клуба. Усети харакирито си и подаде доброволно молба за освобождението на клуба си, но не престана да удря по авторитета на Управителния съвет – били сме я принудили. ГЛУПОСТИ! УС имаше подписан договор с нея. И въпреки това тя нямаше намерение да го спазва. И на инат на себе си подаде молбата си. УС й предостави едномесечен срок за освобождаване на клубното помещение. И точно в този едномесечен срок тя не изневерявайки на природата си, като показа другия си лик – отмъстителния.

Намери начин да отмъсти не на Управителния съвет,а на всички нас – дами и господа, членове и симпатизанти на нашия клуб. Да съсипеш модерно обзаведен кухненски клуб и да го обереш, да разкъртиш стени, да свалиш шините за пердета, да разкъсаш от злоба облицовки, да срежеш водопроводни тръби до невъзможност за връзки, да изтръгнеш контакти от гнездата им и да срежеш кабели до невъзможност за свързване, да обереш дарени неща като столове и маси и др. Това не е ли подлост? Да се намърдаш в друг клуб, за да превърнеш и там хората от третата възраст в обект на търговската ти алчност? Със съсипването на помещението на ПК ”Орфей” Карабаротева финансово затрудни Община Смолян и нас – хората, членуващи в този клуб. КОЙ ТРЯБВА ДА Й ПОТЪРСИ СМЕТКА? ОЧЕВИДНО ОБЩИНА СМОЛЯН, КОЯТО Е В ПРАВОТО СИ ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА. Но и прокуратурата може да се самосезира.Трябва да се самосезира и ръководството на Обединения съюз на пенсионерските клубове в Смолян.

Никола Иванов

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close