НОВИНИ

Хиляди се събраха на един пазарен ден в Златоград

Хиляди се събраха на Дельовите празници в Златоград. Градът бе препълнен от гости, пристигнали от всички краища на страната и чужбина. За 11 поредна година община Златоград, заедно с бизнеса в града организираха Делювите празници . Проявите започнаха в Деня на Независимостта и продължиха и през следващия ден. Златоград подобаващо отбеляза 240-годишнината от рождението на Делю войвода.

Старият град се оказа тесен за хилядите, пристигнали да видят възстановката на пазарния ден от миналото и за пореден път върна хората във времето на Възраждането. Малки и големи, домакини и гости влязоха в облекла от Възрожденската епоха, когато градът е бил център на търговия с Беломорието и развити занаяти. Чорбаджии, търговци, занаятчии, абаджии, кипри девойки, дами с красиви рокли и капели, фотографи, веснтикарче и глашатай, изпълниха калдъръмените улици на Възрожденския квартал на Златоград. Всички са облечени в носии или типичното градско облекло за онова време. Снимки с ретро костюми и късметчета привличаха гостите.

С ционалната литературната награда „Станислав Сивриев“ бе удостоен Величко Пачилов (на микрофона)

По време на празникът бяха раздадени и ежегодните награди. Тази година с Националната литературната награда „Станислав Сивриев“ бе удостоен Величко Пачилов, изтъкнат краевед, автор на изследвания за живота и делото на Делю войвода, златоградските родове, местни легенди и предания. „Златоград е един възрожденски град, който е държал така да се каже българската крепост от към юг и отстоял в течение на цялото съществуване на българската държава. Делю войвода е бил един от първите в по-ново време български хайдути, който се е борил не само за честта живота и имота на своите съграждани, но е отстоял и християнството в този Родопски край“, сподели Величко Пачилов.

„Аз определям Величко Пачилов, като духовен баща, тъй като в книгата за Делю войвода тъй като е описал много добре епохата в която е живял“, коментира своя съгражданин Александър Митушев, управител на Ареалния етнографски комплекс.
Предстои да бъде открит и монумент за песента „Излел е Делю хайдутин“ в центъра на града.

Тази вечер празникът продължава. На обща трапеза ще седнат всички в Стария град, като в известния от близкото минало ресторант ХоРеМаг. „Улиците в Стария град стават една кръчма, с украса от едно време с гирлянди и светещи цветни крушки. Храната е салата боб с лютеница, картофи, мешана скара от едно време. Както и много музика с песни от шансони, италиански кацонети, за разнообразие фолклор. Става интересно, хората са доволни“, посочи Митушев.

Advertisement
Back to top button
Close