Полицейски

Хакери рекетирали бизнесмен от Смолян

Разследват бургазлия, влязъл в email-а на смолянчанка

Разследват бургазлия, който хакнал през март т.г. електронната поща на смолянчанка. След жалба на 53-годишната жена до прокуратурата е установено населеното място, от където е станало престъплението. По предоставения IP адрес разследващите локализирали компютъра, който се оказал, че е в Бургас.

„Хакването на личната ми поща стана през март т.г. Това беше в момента, когато изпращаха фалшиви имейли от името на НАП. Не знам как е станало. От „Нет инфо“ ми бяха ограничили достъпа до нея и получих съобщение, че е установено нерегламентирано влизане в email-а. Аз успях да открия от какъв IP адрес е хакната пощата ми и подадох жалба в прокуратурата, като веднага беше задействано всичко“, разказа 53-годишната Мария. След три месеца на жената й било съобщено, че е установено къде се намира този адрес и от кой компютър е станало посегателството. „Хубаво е, че взеха жалбата ми присърце, защото в пощата имам лични данни, с които някой може да злоупотреби“, допълни пострадалата.

Разследващите са на мнение, че хората трябва да си знаят правата и при такива случаи би следвало да подават жалби, макар този вид престъпления да са трудно доказуеми. Обикновено се касае за ползване на чужд профил, неправомерно влизане в чужд профил или в emai.

От началото на годината в Окръжна прокуратура Смолян се водят четири преписки и едно досъдебно производство.“ Първият сигнал е от лице, което твърди, че друго е осъществило нерегламентиран достъп до администраторски данни на сайт, а по случая е постановен отказ за образуване на досъдебно производство“, посочи окръжният прокурор Тодор Деянов. Следващата жалба е на жената, чиято електронна поща била хакната, а третият – за осъществен нерегламентиран достъп до профил в интернет, без да е посочено в коя социална мрежа е станало това. Управител на дружество пък се оплакал от рекет. Той подал жалба, в която твърди, че е осъществено криптиране (шифроване) на данните в компютъра на фирмата, ползван за сървър. За разкриптирването е било поискано плащането на откуп. В съобщението рекетьорите посочили само час, до който да бъде платен откупа, без определена сума за извършване на разшифроването на данните.

Образувано е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител за осъществен достъп до електронна пощата, регистрирана на определено лице. Свързано е с лицензирана борса за виртуална търговия и търговия с виртуална валута, т.нар. „Биткойн“. Този метод, според прокуратурата, освен за покупко-продажба се ползва и за сделки на черно – поръчване на убийство, доставка на оръжие и пр.

Според специалистите когато се влезе в чужд имейл остава следа от IP адреса на компютъра и по този начин може да се стигне до човека или поне до физическия адрес. Но остава спорен въпросът дали този компютър се ползва от един човека и т.н. Най-големият проблем е липсата на експерти, поради ниското заплащане. Трудно се намира добър компютърен специалист, който е съгласен да загърби работата си в частната фирма, където е високо платен. Трудността при разследването на компютърните престъпление идва и това, че голяма част от компаниите – като фейсбук, скайп, туитър и т.н., сървърите им се намират в чужбина и искането на информация е свързано с международна поръчка, която отнема много време, а за дребни престъпления почти никога не отговарят. 

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close