ОБЩЕСТВО

Две момчета от Смолянско са част от клуба „Отличниците на България“

14-годишният Димитър Дамянов от Смолян и 12-годишният Радостин Чолаков от Барутин вече са част от клуба „Отличниците на България“ и са сред 35-тимата ученици, постигнали значими международни отличия в почти всички сфери на науката. Официалната церемония, на която присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев, се състоя миналата седмица в НДК в София.

Димитър (в средата) получи наградата си от Гергана Илиева – директор „Маркетинг и реклама“ в търговска верига „Зора“.

Димитър е в 8 клас, но в актива си вече е натрупал десетки призови места от национални състезания по математика, химия, биология, физика и астрономия. Само за една година е получил 12 награди. Има и международен сертификат по английски език след състезание Hippo. Осмокласникът започва да се явява на състезания още в първи клас. В четвърти клас заради постигнатите високи резултати е поканен в отбора на Института по математика и информатика към БАН в майсторския клас.

Шестокласникът от село Барутин Радостин Чолаков през пролетта получи награда от световно известната компания Googlе за създадените от него приложения за платформата Google Assistant, „Той вече е избрал да е програмист. Ние вярваме, че бъдещето е дигитално. За него трансформация не е нужна и тяхното поколение живее дигитално. А1 има собствена гейминг лига. Зная, че много деца играят, но не знаех, че много деца пишат игри“, каза Директорът на отдел „Корпоративни комуникации“ в А1 Илияна Захариева за Радостин, който предложи да напише игра и за гейминг лигата на А1.

Директорът на отдел „Корпоративни комуникации“ в А1 Илияна Захариева с Радостин Чолаков и малкото му братче

За Радостин програмирането е хоби. Част от неговите проекти са мобилната игра RSG Chess (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rsg.chess ) и The Funny Jester (https://assistant.google.com/services/a/uid/0000003145b0c6f2). За положения труд Google подари на Радостин фирмена тениска, грамота и ваучери на стойност 200 щатски долара, които може да използва в Google Cloud, за да развие проектите си.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close