НОВИНИ

Доспат и Чепеларе са най-прозрачни сред общините в Смолянско

Регионалното управление на образованието е на дъното след община Неделино

Наблюдава се положителен ръст на прозрачността в работата на българските институции. Това заяви изпълнителният директор на Програма „Достъп до информация“ Гергана Жулева на пресконференция в БТА в сряда (18 април) при представянето на резултатите от годишния одит на Интернет страниците на институциите в страната. Проучването се осъществява в рамките на проекта Консултативен център за прозрачност, финансиран от Фондация “Америка за България”.

В периода 6 февруари – 30 март 2018 Програма „Достъп до информация“ прегледала и оценила Интернет страниците на 567 административни структури на централно и местно ниво. Били са подадени и 567 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2017. Целта на проучването е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Нивото на прозрачност на общините през 2018 е било оценявано с точки по 122 индикатора, а на останалите институции – по 108.

Най-прозрачна институция в страната и тази година е община Банско, а на дъното на 567-о място е Регионална дирекция по горите – Кърджали.

На фона на подобрената прозрачност на институциите в България, повечето общини в Смолянско отбелязват влошаване на позициите си в рейтинга. Най-прозрачна сред общините в областта за втора поредна година е община Доспат. Но и тя отбелязва спад. От 20-ото място в рейтинга сред 267-те общини през 2017 г. тя слиза на 39-о през 2018 г. На второ място е община Чепеларе, но и тя пада от 46-о на 74-о място. Най-голям спад в рейтинга на активната прозрачност бележи Златоград – от 16-о място през 2017 г. се смъква на 93-о. В дъното на класацията сред общините продължават да са Девин – 178-о място, Баните – 194-о, Борино – 234-о, Неделино – 238-о и Рудозем – 246-о. Областният град Смолян е 144-и и отбелязва значителен напредък спрямо 2017 г., когато бе почти на опашката – на 231-о място.

На фона на общините териториалните звена на държавната власт – Областната администрация, Регионалното управление на образованието (РУО), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Регионалната дирекция по горите (РДГ), Областната дирекция на МВР и Областната дирекция „Земеделие“ отбелязват стабилен застой. Най-прозрачна местна държавна институция в сравнение с аналогичните териториални поделения в страната е Областната дирекция на МВР в Смолян. Тя е на 5-о място, изпреварват я само Кюстендил, Сливен, Кърджали и Хасково. Добре се позиционират РИОСВ, РДГ и Областна дирекция „Земеделие“. РИОСВ от 14-о място се изкачва на 9-о сред инспекциите по околна среда и води, РДГ е десета след значителен срив. През 2017 г. най-прозрачната дирекция по гори бе смолянската. Областната дирекция „Земеделие“ отчита леко покачване от 10-о на 8-о място.

На опашката сред държавните институции отново са Областната администрация, Регионалното управление по образованието (РУО) и РЗИ. Областната управа, която бе на 22-о място през 2017 г. се е придвижила само с 1 място напред и заема 21-ото място сред 28-те. РУО – Смолян е на 25-а позиция сред 28-те управления на образованието, а РЗИ е на 27-о място сред 28-те здравни инспекции и изпреварва само РЗИ – Сливен.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close