Местна власт

Бедственото положение в община Смолян – „превантивна мярка“

Ще се превърне ли кметът на Смолян в лъжливото овчарче?

В събота в 19.00 часа кметът на Смолян Николай Мелемов издаде заповед, с която обяви бедствено положение в община Смолян заради проливните дъждове и пълноводието на реките Арда, Черна и Бяла. В съобщение на пресцентъра на Общината се казваше, че е разпоредено на всички фирми, разполагащи с подходяща техника, да се включат в отпушването на деретата и участъците от реките от паднали дървета. А на кметовете и кметските наместници – да следят за нивото на реките. Часове по-късно от създадения в Общината щаб съобщиха първата кризисна информация – че републиканският път между селата Смилян и Могилица е подкопан, движението се извършва в едната лента, а свлачище е затворило пътя за с.Киселчово. Обстановката в Смолянска община продължава да е критична, гласеше второто съобщение от вчера на обяд. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла заради свлачища. Техника разчиства и пътищата за Гела и Горово, които са били частично затворени, информира пресцентърът на Общината.

„Обикаляме денонощно критичните участъци. Всички доброволци от община Смолян през нощта са изграждали диги около реките, които повишиха драстично нивата си.“ – съобщи след това кметът в социалните мрежи и успокои, че няма жертви и бедстващи хора към момента. Заради бедственото положение в събота в Смолян пристигна и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Вчера в 9.30 часа в Областната дирекция на МВР бе свикан брифинг с участието на зам.-министър Балабанов, областния управител Недялко Славов, кмета Николай Мелемов, и областните шефове на МВР и ПБЗН ст. камисар Николай Димов и ст. комисар Симеон Цървуланов. На брифинга бе съобщено, че обстановката в Смолянска община и цялата област е спокойна, а хората имат ток, вода и храна.

Тогава защо бе обявено бедствено положение?

„Тази превантивна мярка – обявяването на бедствено положение, беше необходима, за да има спокойствие за гражданите, за да има възможност при необходимост веднага да се мобилизират всички държавни и частни дружества и фирми.“ – така кметът Мелемов обоснова заповедта си. „На две места се наложи да правим диги, но хубавото беше, че имаме опита, имахме и предварителната информация за това какво ни чака. Така че се бяхме подготвили предварително – чували с пясък, техника мобилизирахме от фирми. Наистина вчера бе по-критично положението. Няма място за паника, всички критични точки се наблюдават постоянно. На две места направихме диги с чували с пясък и смятам, че контролираме положението в момента.“ – добави той.

„Признавам си, че бяхме притеснени снощи към 19.00 часа поради това, че в критичните участъци, в които традиционно се създава проблем, нивото на реките беше на кота преливане. И това всъщност накара общинският щаб и кмета на Община Смолян да обявят частично бедствено положение в унисон с инструкцията на националния щаб да бъдем по-внимателни, да наблегнем на превантивната работа и съответно да има един вид презастраховка.“ – заяви областният управител.

„Ситуацията към момента в областта е спокойна. Значително са спаднали речните корита във всички реки на област Смолян, най-вече Върбица, Арда, Черна – тези, които по традиция създават най-големи проблеми“ – успокои на свой ред и Славов.

„Като казвам бедствено положение, това не значи, че положението в областта е трагично.“ – каза зам.-министър Балабанов. Той изрази задоволство, че екипите в област Смолян работят перфектно. „Смело мога да кажа, че това е един модел за поведение в критични ситуации, който спокойно би могъл да се възприеме в цялата страна. Област Смолян я давам за пример, защото аз лично се убедих как действат различните институции тук. Виждал съм и в други области как действат. Тук се действа изключително бързо, да не кажа голямата дума перфектно.“ – бе оценката на зам.-министъра за действията на място. Той съобщи още, че почистването на пътищата върви добре, няма села и градове без електричество.

Командата на премиера Борисов

Обявяването на бедствено положение като превантивната мярка може да не е била приумица на Николай Мелемов, стана ясно от изявлението на зам.-министър Балабанов. На 30-и вечерта, пристигайки от Рияд, премиерът Бойко Борисов разпорежда тези превантивни мероприятия по цялата държава. „Подчертавам, това бяха превантивни действия със заповед на премиера, за да може да се реагира превантивно, адекватно, а не ние после постфактум да търчим след събитията, и не дай си боже, да се получи нещо подобно на трагедията в Бургаско.“ – каза зам.-министърът. Именно затова всички сме тук от снощи, затова наши ръководни служители са по всички региони в страната, подпомагат, някъде ръководят такива действия, за да се размине този циклон „Филип“, който уплаши цяла България преди няколко дни, добави той.

Кметът Мелемов и Юлиян Инджов на затворения заради свлачище път за Мугла

Вчера след официалните изявления, че няма бедствие и обстановката е спокойна, кметът на Смолян Николай Мелемов не отмени въведеното в цялата община бедствено положение. Вместо това той отиде на оглед на пътя за село Мугла, който бе затворен заради свлачище, заедно с управителя на фирма „ИСА 2000” Юлиян Инджов. „Ще се предприемат следните мерки за разчистването на пътя: Първо ще се отводнят всички дерета, които текат по пътя и са разрушили изцяло асфалтовата настилка. Ще бъдат отстранени и падналите дървета. След това фирмата, определена със заповед на кмета Николай Мелемов, ще започне разчистването и останалите действия по отварянето на пътя за с. Мугла.“ – съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.“

Едва днес в 13.00 часа кметът отмени въведената извънредна ситуация. Тя обаче остава за селата Мугла, Горово, Киселчово, Горна Арда, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян, Петково и съставните към тях населени места.

При обявяването на бедственото положение нямаше застрашени хора, не бе проведена нито една спасителна операция, хората имаха ток, вода и храна. Единствено бе прекъснат пътя до селата Мугла, Киселчово, Горово. „Обявяването на бедствено положение е една административна мярка на кмета, за да може да се мобилизират при нужда всички институции и всички частни фирми в региона. Защото чисто формално без издаването на такава заповед той не може да ги мобилизира и след това не може да бъде разплатено към тях това, което те са извършили.“ – обясни зам.-министър Балабанов.

На журналистически въпрос дали ще има спасителни акции – носене на храна, лекарства в села като Киселчово, където пътят е прекъснат, Мелемов отговори: „Там кметът на Могилица поддържа контакт с жителите на Киселчово. Няма бедствие, защото бедствие значи да нямаш неща от първа необходимост – храна, вода. Явно няма пострадали хора.“ С този отговор кметът на Смолян даде ясен знак, че и той не си вярва на обявеното бедствено положение. А дали ще му повярва междуведомствената комисия, която одобрява разходите по овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, предстои да видим.

Зарко Маринов

Покажи още
Back to top button
Close
Close