Advertisement

Автори

 • Георги Гривнев

  Георги Гривнев е роден през 1942 година в гр. Ксанти, Беломорска Тракия. Завършил е Филологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дълги години работи във вестник „Родопски устрем”, впоследствие „Родопски вести”. Автор на двадесет книги - поезия и проза, сред които „Дизия чанове”, „Любовта остава”, „И след сто светлинни години”, „Два гряха”, „Като облак ще си отида”, „Утринен здрач”, „Край стария чинар”, „Ако не се върна” и други. Негови творби са преведени на повече от десет езика. Член на Съюза на българските читатели.
 • Георги Крумов

  Георги Крумов е роден на 16 април 1939 г. в Сливен. В родния си град завършва музикално училище. Работил е като учител по музика, диригент на акапелния хор и духов оркестър в Чепеларе, директор на Дома на културата в Рудозем, като журналист във вестник „Родопски устрем“, секретар на община Смолян, актьор в Родопския драматичен театър, юрисконсулт, адвокат и окръжен прокурор на Смолян от 1994 г. до пенсионирането си на 1 септември 2000 г. Автор е на 50 пиеси, излъчени от Радиотеатъра, Телевизионния театър, играни от драматичните театри в Смолян, Шумен и Дупница, печатани в списанията „Театър“, „Театрална библиотека“ и „Естрада“. Издава книгите „Този свят е и мой“, „Незаконна любов“, „Аз израснах в старчески дом“, „Френска любов“, „Усмивки в живота ми тъжен“, „Може би някога някъде“, съавтор е на три литературни алманаха „Тракия“ на издателство „Хр. Г. Данов“ в Пловдив. Три пъти печели националните конкурси за любовна лирика „Ерато“ на вестник „Уикенд“, носител на сребърен медал за сценарий от международния кинофестивал в Бърно през 1973 г. и златен медал от Одеската киностудия в Украйна. Носител на Златен плакет за цялостно литературно творчество от Окръжен съвет за изкуство и култура - Смолян.
 • Продрум Димов

  Продрум Димов е роден на 1 февруари 1933 г. в с. Лесичово, Пазарджишко. Работил е като учител, възпитател и директор на училище. Паралелно с пряката си учебно-възпитателна дейност десетилетия наред се занимава с активна журналистическа и писателска работа. Автор е на около 60 книги за деца и възрастни. Сред тях са известните му монографии за Христо Радевски, Дамян Дамянов, Яко Молхов, Иван Динков, Иван Сестримски и др. Плод на дългогодишните му творчески усилия са поредица от художествено-документални издания - сборници с интервюта, рецензии, портрети на известни български поети, писатели и други интелектуалци, поетични книги за възрастни и други заглавия. Носител е на награди и отличия от регионални и национални литературни конкурси. Секретар на писателското дружество и на Клуба на дейците на културата в Пазарджик.
 • Петко Дечевски

  Петко П. Дечевски е роден през 1938 г. в с. Момчиловци, Смолянско. Завършил е ВМИ- София. Защитил е дисертация на инженерно- педагогическа тема в областта на професионалното образование и е придобил научна степен „Доктор”. Автор е на редица публикации и доклади в национални и международни конференции. През 2013 г. е получил награда за къс разказ от Национален литературен конкурс „Дивото“ за разказа си „Мечка и Баща“. Член е на Съюза на независимите български писатели. Автор е на книги с разкази, някои от които на автентичен диалект от средните Родопи, носещи чара и магията на планината, между които -„Непознати истини”,”Радостта идва от душата”,”Султански огън”,”Християнският пламък”,”Чатунова сушина” и други. Неговият роман в три части ”Жарава от буковици” е претърпял няколко издания.
 • Зарко Маринов

  Завършил „Българска филология“ във Великотърновския университет през 1989 г. Работил е като кореспондент на в. „Континет“. От 1993 г. е издател и главен редактор на вестник „Отзвук“ в Смолян. От края на 2015 до края на 2016 г. е зам.-областен управител на Смолян – позиция, която напуска, след като подава оставка заради несъгласие с несъстоялата се съдебна реформа в България.
Advertisement
Back to top button
Close