Местна власт

Арестуваха 25-годишен за това, че напсувал кмета на Доспат

Задържаният е син на бизнесмена Евтим Мутафов, който бе основен претендент за кмет на града

Кметът на Доспат и общински ръководител на ГЕРБ Елин Радев разчиства лични сметки с помощта на полицията в града. Вчера жертва на градоначалника стана синът на неговия основен претендент за кметския пост Евтим Мутафов председател на общинското ръководство на ДСБ. 25-годишният Елмир Мутафов е арестуван заради това, че бил напсувал Радев. В основата на конфликта е подпорна стена под къщата на семейство Мутафови, чието премахване е спряно от съда. Въпреки определението на Административния съд и внесеното в петък съдебно удостоверение Елин Радев е разпоредил вчера подпорната стена да бъде бутната.

Към 10,30 часа кметът, представители на фирмата-изпълнител по премахването на обекта, и четирима полицаи пристигнали пред дома на Евтим Мутафов. „Обадиха ми се по телефона, че са пристигнали да бутат стената. Със сина ми се прибрахме и ги видяхме на двора. Обясних на Радев спокойно, без пререкания, че съм обжалвал във ВАС решението, и е редно да се изчака висшестоящата инстанция“, каза Евтим Мутафов. Бизнесменът показал и определението на Административния съд, с което се спира принудителното изпълнение на заповедта. Въпреки това кметът без да се съобрази със съдебния акт, погазвайки законите на страната, разпорежда премахването да продължи.

„Той инсценира, че синът ми го е напсувал. Нареди на полицаите да го арестуват и те го арестуваха. А дефакто кметът напсува сина ми пред жена ми и още десет човека. Каза: „Аз щи ти е.. майката, ще ти разбия муцуната“. Синът ми не си е отворил устата. Той буквално се разпореди на полицаите: „Арестувайте го, че той ме напсува“, допълни Евтим Мутафов.

Бизнесменът се закани, че ще сезира прокуратурата за действията на Радев. „Това е дерибейщина, феодализъм. Давам му съдебното определение, той вика – не ме интересува, давам го на фирмата – нищо, давам го на полицаите – те вдигат ръце“.
Разбра се, че чак в следобедните часове, след като се разшумя за случая, Елин Радев е издал нова заповед, с която да се прекрати премахването, въпреки че половината стена е бутната.

„Има заповед за събаряне, кметът иска съдействие от органите на полицията. Колегите са там, за да няма нарушение на обществения ред. В момента, в който Радев идва на място, синът на Мутафов, по данни на полицейски служител, го псува, заканва се и тръгва към него. Полицаят го задържа и по случая е образувана преписка по УБДХ. Уведомен е районният прокурор на Девин“, бе обяснението на шефа на Областната дирекция на МВР Николай Димов.

На 25-годишният Елмир Мутафов е съставен акт за дребно хулиганство . Привечер стана ясно, че той ще бъде освободен и няма да остане в ареста за 24 часа до приключване на делото срещу него.

„Има производство по УБДХ, прокуратурата няма да се намесва“, каза окръжният прокурор Тодор Деянов.

До края на работния ден материалите по преписката не бяха постъпили в Районния съд в Девин. Очаква се обаче председателят на съда Илияна Зелева и съдия Елка Хаджиева да се отведат. Това означава, че съдия от Районен съд Чепеларе ще бъде командирован днес в Девин, за да гледа производството по УБДХ.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close