НОВИНИ

3,5 млн. лева дължи „Бара груп“ за неработещата електроцентрала в Устово

Близо 3,5 млн. лева дължи „Бара груп“ ЕООД, на дружеството, извършило проектирането и строителството на Централата за биомаса в смолянския квартал Устово. Това става ясно, след като изпълнителят „Сано и пи си“ ЕООД, е завел дело в Софийски градски съд. Искът на варненското дружество е на стойност 3 446 111,48 лв. Сумата представлява уговорено възнаграждение по договор от 05.05.2014 г. за проектиране, инженеринг, доставка, строителство и въвеждане в експлоатация, стартиране на тестове и предаване на газифицирана термична централа в Смолян. Задължението е потвърдено и с договор за споразумение от 15.10.2015 г. С определение от 8 май 2019 г. съдът прекратява процеса, заради наличието на писмено арбитражно споразумение за разрешаване на споровете, възникнали между страните. Съдебният акт е обжалван и предстои произнасяне на Софийския апелативен съд. В същото време изпълнителят „Сано и пи си“ ЕООД е изпаднал в неплатежоспособност. Фирмата е обявена през 2017 г. в несъстоятелност и за синдик е назначен Веселин Банков.

Пустеещата електроцентрала

С протести, митинги и десетки срещи, стартира през 2014 г. изграждането на топлоцентралата в промишлената зона на квартал Устово. И още по време на строителството не веднъж се изказаха мнения, че централа на биомаса в Смолян няма бъдеще. А обещанията бяха много.

„Можем да захраним стотици домакинства в Устово с топлина само на цената на преноса й, което е в пъти по-евтино и екологично от отопление на дърва. Ако тази полза се осмисли и приеме съоръженията на електроцентралата де факто ще доведат до изчистване на въздуха в квартала от фини прахови частици, тъй като на хората ще им е много по-изгодно да ползват тази безплатна топлина“, декларира не веднъж Андрей Бъчваров – консултант на дружеството.

Съоръжението трябваше да е с инсталирана мощност от 4.4 мегавата. декларираните намерения бяха централата да работи поне 20 години, а наетата работна ръка да е най-малко от 50 човека от региона.

Хората обаче бяха скептични и припомняха доклада на ДАНС, в който бе посочено, че компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари. Отделно от това електроразпределителното и преносно дружество има задължение за изпълнение на квота за зелена енергия. Проблемите пред „Бара група“ бяха ясни за всички протестиращи. Едната причина е, че в района няма достатъчни количества биомаса, които да захранят мощностите на централата. А доставката на материали от други райони или дробене на място, обрича компанията да работи на загуба.

Андрей Бъчваров (в средата) на среща с представители на фирмата-инвеститор, фирмата-строител, външни експерти и медии.

Въпреки протестите дружеството продължи и нямаше институция, която да прекрати строителството, въпреки изнесените множество нарушения на процедурите по издаване на разрешителните. Машините бяха инсталирани, материалите за задействане на мощностите изсипани под навеса, а дворното пространство разцъфна, украсено със саксии. Проведоха се 72-часовите проби за въвеждане в експлоатация и на 30 октомври 2015 г. ДНСК издаде разрешение за въвеждане в експлоатация. Според доклад на Комисията за защита на конкуренцията от 2018 г., по повод придобиването на „ЧЕЗ България“ от „Инерком груп“, електроцентралата за производство на електроенергия от биомаса в Смолян, притежавана от „Бара груп“, е работила само за 72-часовите проби през 2015 г. и не осъществява дейност от 1 януари 2016 г. досега. Дружеството е сключило договор за продажба на инсталацията с немски купувач, пише още в доклада. На 16 декември 2015 г. е сключен договор с ЕВН за присъединяване като производител на електрическа енергия с инсталирана мощност от 2000 кW.
Само няколко месеца след въвеждане в експлоатация на централата всичко беше тихомълком изнесено. Сега теренът е пуст, без признаци за живот и ТЕЦ Устово е на път да стане поредния недовършен паметник, оставен да се руши.

„Няма ги машините, изнесоха си ги отдавна. Халетата стоят заключени и само някаква охрана денонощно бди. Вътре може и танкове да има, никой нищо не знае сега“, коментираха мъже, работещи в района на централата.

Дори и оптадната дървесина, която бе складирана под навеса, е изнесена

„Строили, строили, достигнали до някъде и стига толкова. Договорът е на стойност около 13 млн. лв. Имало е плащане, но са останали неразплатени около 4.5 млн. лева към „Сано и пи си“ като изпълнител на строежа“, каза синдикът Веселин Банков.

След поемане на изпадналото в неплатежоспособност дружество „Сано и пи си“ Банков се натъкнал на множество подводни камъни и прехвърляния на плащания между фирми.

„Има и някакви цесии. Плащанията са отишли към друга фирма и сега аз като синдик се мъча да събера вземанията. В съда във Варна се води дело за обявяване на недействителен договорът за цесия между „Сано и пи си“ и „Сано БГ“, по силата който всички плащания да отиват в „Сано БГ“. Очакваме решението на съда във Варна. Но като синдик съм длъжен да събирам вземанията. Затова и заведох този осъдителен иск в Софийски градски съд“, допълни синдикът.

Веселин Банков е поискали обезпечение за налагане на възбрана върху имотите на „Бара груп“ в Смолян. То е допуснато от първата инстанция, но в последствие Апелативният съд променя условията и налага възбраната, но срещу 200 000 лв. гаранция, която трябва да се плати от дружеството в несъстоятелност. Така заради липса на средства до реално обезпечение не се стига.

„Ако не дойде някой да направи някаква инвестиция в последствие, ако не тръгне да се продава имотът, той е обречен да остане като недовършен паметни. Далече съм от мисълта, че в централата има движими вещи. Според мен цялото оборудване е изнесено. В случая длъжникът не ни предоставя никакви документи и всичко си вадим на час по лъжичка. Така или иначе дружеството „Бара груп“ все още си е собственост на „ЧЕЗ“ и се надявам, че ще успеем да съберем вземанията си“, каза още Банков.

„Бара груп“ е част от седемте компании на чешката „ЧЕЗ Груп“ – „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ електро България“, „ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ Трейд България“, „ЧЕЗ ИКТ България“ и фотоволтаичната централа „Орешец“.

От края на юни „Еврохолд“ придоби българските активи на „ЧЕЗ Груп“ за 335 млн. евро.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close