НОВИНИ

105-годишна сляпа жена бе оперирана в МБАЛ – Смолян

Мечтата на баба Нурие е да види своите праправнучета

Вчера д-р Петър Янев оперира най-възрастната жена в Смолянска област. 105-годишната Нурие Дерменджиева от маданското село Средногорци легна на операционната маса с надеждата да прогледне и да види за първи път трите си праправнучетата.

„Много съм благодарна на д-р Янев и д-р Лалов за това, което направиха. Обърнаха ни голямо внимание. Благодарение на тях бе осигурена и безплатна леща от фирма „Бикомед“. Да са живи и здрави“, разказа пред „Отзвук“ Хризантема Кавалова от Смолян – дъщеря на баба Нурие. Тя е най-малкото дете на жената и живее със семейството си в Смолян.

Историята на столетничката, която на 12 октомври т. г. ще навърши рекордните 105 години, започнала наскоро, след като дъщеря й посетила в кабинета д-р Лалов. „Той ме попита дали в семейството имаме близки с проблеми със зрението. Обясних му, че майка ми не вижда и може би от възрастта е това. Д-р Лалов казал, че трябва да я прегледа и я насочил към Очно отделение на смолянската болница. Първоначално баба Нурие се чудела дали да се подложи на операция.

„Викаше, аз ще си умра и без да се оперирам, но накрая се съгласи. Решихме и днес (вчера – б.а.) мина операцията“, продължи да разказва жената. Часове след операцията бабата се чувства много добре. Обяснила, че не е усетила нищо при интервенцията, чувала е хората.

Най-възрастната жена в областта е майка на 6 деца. На 45 години остава вдовица и сама се грижи за челядта. Сега баба Нурие има 14 внука, 8 правнука, 3-ма праправнука, с които се гордее. Най-голямата й мечта сега е да види праправнуците си. Мъниците живеят в Англия и фамилията ги чака скоро в България.

„Майка ми е обикновена селска жена. Цял живот е работила на тютюна, гледала е картофи и фасул. Пенсионира се като земеделски производител и се е отдала на дома, градинката, децата и внуците. Доскоро сама се оправяше, но отпреди две-три години, след като спря да вижда, се наложи да й се помага“, продължи да разказва Хризантема.

В последните години е прекарала три леки инсулта, но въпреки това успявала да се вдигне на крака. „Беше й засегната устата, едното око, но за щастие двигателният й апарат е добре. Има много здраво сърце, Надяваме се да има още много години, за да й се радваме и тя да ни се радва“, пожелава си дъщерята.

Д-р Петър Янев

„Жената има напреднало вътрешно перде. Нейните близки ми споделиха, че не може сама да се храни, защото не вижда чинията и приборите. Въпреки възрастта й се решихме да се подложи на този тип операция. Тъй като има особености при възрастните пациенти, свързани с възстановяването след една такава операция, се реши да се подходи към малко по-стар тип оперативна намеса, която обаче е много по-сигурна по отношение на възстановяването, т. е. не се използва т. нар. лазер или ултразвуковото разбиване, а се премахна цялото перде едномоментно“, посочи д-р Петър Янев.

Той обясни, че обикновено зрението се възстановява доста бързо – в рамките на няколко дни след операцията. На този етап е трудно да се каже колко точно ще вижда като краен резултат. Трябва да минат няколко дни, може би около седмица, за да може да се огледа хубаво очното дъно. “Със сигурност човек на 105 години има някакви леки промени. Но така или иначе, ако приемем, че тя не вижда въобще добре, всяко подобрение за нея ще бъде с много голяма стойност“, допълни медикът. При самата операция са поставени няколко броя много тънки кончета, които по никакъв начин няма да пречат на възстановяването. За утре (днес – б.а.) медикът планува да свали превръзката и да изпише баба Нурие.

„Тази жена е първият пациент, който оперирам на такава възраст и бях силно развълнуван от възможността да се докосна до човек над 100 години и той да довери своето око на мен“, каза още д-р Янев.

Елена Павлова

Advertisement
Етикети
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close