Advertisement
НОВИНИ

1 000 лева глоба за шумни фризери отнесе магазин

Магазин в Мадан бе глобен заради висок шум на фризерите. Необичайната санкция е наложена от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) след жалба на маданчанин. Мъжът се оплакал, че хладилният фургон към хранителния магазин бучи денонощно и пречи на живущите наоколо. На 28 юли м.г. инспектори от РЗИ пристигат на място. Извършени са редица замервания на 6 метра от обекта и на 2 метра от фасадата на блок 9, в който живее жалбоподателят. Отчетените стойности са 60,5 dB, което е над граничните стойности от 55 dB. В жилището на мъжа, при открехнат прозорец, контролните органи измерили шум от 41,3 dВ, което също е над граничната стойност от 35 dВ. На управителя на магазина са дадени задължителни предписания. На 23 август последвала нова проверка. При извършеното замерване стойностите били малко по-ниски, но отново не отговаряли на нормите. В първия случай около магазина е отчетено шум от 59,8 dВ , а в жилището – 40,7 dВ.

За неизпълнение на дадените предписания здравните инспектори съставили акт. Последвала е и заповед за спиране експлоатацията на обекта. Едва след прилагането на крайните мерки шумът от компресора на хладилника е вкаран в норми.
Управителят обаче завежда дело в Маданския районен съд срещу наложената му глоба от 1 000 лева. Според него има съмнения и неясноти за какво нарушение е санкциониран – заради това, че не е изпълнил предписание, или за това че е допуснал генериране на шум над установените стойности. Съдебният състав обаче отхвърли жалбата като неоснователна, а твърденията, че предписанието е изпълнено – като недоказани. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!