НОВИНИ

Златоград търси алтернативно водоснабдяване заради хвостохранилището

Златоград ще търси алтернативно водоснабдяване заради проблемите с хвостохранилището и замърсяването на река Върбица. Това решение бе взето днес на извънредно заседание на Общинския съвет.

„Решението ще се търси в посока прединвестиционно проучване и на по-късен етаж проектиране за алтернативно водоснабдяване на града. Златоград се водоснабдява не само от река Върбица, но и от река Неделинска и няма място за притеснение за населението. В момента ние нямаме проблем с качеството на водата във ВиК мрежата. Ако има някъде проблем той е в хвостохранилището, в река Върбица и в някои населени места в област Кърджали“, каза кметът Мирослав Янчев.

На извънредната сесия са присъствали и представители на „Горубсо“ Златоград, които обяснили, че водата в реката се замътнявала от папура, който се намира във водоема. От минодобивното предприятие обещали периодично да почистват проводимостта на хвостохранилището, за да може да се избегне задържане на леките частици, които при проливен дъжд излизат на повърхността. Ще се търсят и практики от световния опит при такива проблеми.

Утре, по инициатива на шефката на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева ще се проведе работна среща с проектантския екип, представители на Община Златоград и ВиК за намиране на решение на проблема.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close