НА ФОКУС

„Златно“ кръстовище до Военно окръжие в Смолян за 4 милиона лева ще прави АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е възложила на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД да направи кръгово кръстовище до Военното окръжие в Смолян, става ясно от информация за сключените договори в сайта на агенцията. Договорът за „Изпълнение на проектиране и строителство (инженеринг) на кръгово кръстовище на път III-866 Смолян – Стойките при км 8+904 (между улица „Миньорска”, „Първи май“ и „Хан Пресиян“ в гр. Смолян)“ е за близо 4 млн. лева с ДДС. Договорът е сключен без да е бил проведен конкурс и без обосновка защо се налага замяната на светофари с кръгово движение. И е на принципа, станал практика на управляващите, „ремонт на ремонта“.

През ноември м. г. приключи рехабилитацията на 27 км от същия път, финансирана по оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) и изпълнен от „ИСА 2000“. Проектът включваше ремонт на отсечка от 3,3 км. в рамките на града, започвайки от „Миньорска” и преминавайки през ул. „Първи май“, както и рехабилитацията на 23,8 км. път между с. Стойките и град Девин. Остава открит въпроса кога АПИ разбра за спешната нуждата от кръгово кръстовище на това място.

На „Автомагистрали“ ЕАД е възложено и укрепването на срутището до разклона на село Тикале. Неговата стойност е над 6 млн. лева. Договорът е от края на 2019 г., но по обекта не се работи.

На фона на тези корупционни договори третокласните републикански пътища в област Смолян са в най-лошото си състояние от десетилетие.

От цялостна рехабилитация се нуждае път ІІІ-863 – Соколовци – Момчиловци – Славейно – Малка Арда Баните. Според собственото признание на бившия министър на регионалното развитие Петя Аврамова 14.6 км. от този път е в лошо състояние и само 8 км. в добро.

В окаяно състояние е и пътят Смолян – Рудозем през вр. Средногорец. И дори след протеста на жителите на село Полковник Серафимово АПИ запълни само три дупки.

Не дупка до дупка, а кратер до кратер, според кметския наместник на Горна Арда Елмира Ананиева, е и път ІІІ-8683 Смолян – Горна Арда. Заради лошото състояние на настилката се убива туристическият потенциал на цялото Арденско корито.

В сряда жители на десет села в община Рудозем излязоха на протест срещу лошото състояние на републиканския път ІІІ-8608, стигащ до язовир Пловдивци.

Няма оставени скелети в гардероба, каза днес при предаването на поста на новия областен управител Стефан Сабрутев приключилият втория си мандат като губернатор Недялко Славов.

Най-големият скелет обаче – състоянието на третокласните държавни пътища в Смолянска област, няма нужда да бъде ваден от гардероба. Той е видим от всички.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Време е за поредната калинка да отлети…. Шефката на Пътното управление, една безгласна буква с безлично управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close