КултураНОВИНИ

Златна сватба вдигнаха ръководителят на „101 каба гайди“ Костадин Илчев и съпругата му Кина

50 години щастлив семеен живот отпразнува музикалното семейство Кина и Костадин Илчеви от Смолян. Двамата са добре познати и уважавани сред съгражданите си в Смолян, защото без тяхно участие големи празници не минават. Кина Илчева е лична певица, а Костадин е ръководител на уникалния състав „101 каба гайди“ към смолянското читалище „Христо Ботев“. През неговата школа са минали стотици таланти, а гайдите, които е измайсторил, са потеглили в различни точки по света. Илчев е почетен гражданин на Смолян и обявен за „Живо човешко съкровище“ на България.

Кина и Костадин Илчеви

Деца, внуци и правнуци се събраха на 12 септември да уважат юбилея на семейство Илчеви, което се слави като голяма, сплотена и весела фамилия. Двете им дъщери Величка Тодорова  и Златка Маргаритова са певици, наследили таланта на майка им, а зетьовете и внуците са гайдари по примера на Костадин. Най-малкият правнук Димитър е само на две годинки, а внуците им са четири.

Запознахме се с Коцето на Илинден 1970 г., а сватбата ни беше на 13 септември, преди Кръстовден. Не усетихме как се изнизаха тези 50 години може би защото ги преживяхме с песни и музика. Още старите хора са казали, че с песен животът е по-лесен, а тази любов към традициите и фолклора предадохме, без да искаме и на нашите деца, казва Кина Илчева.

Тя благодари на децата, внуците и всички близки, които са направили празника им щастлив, с много изненади и веселба през цялата вечер. Един от подаръците, който получиха, са почивка със спа процедури в царството на минералните извори в Хисаря и Велинград.

Николай Чапански

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close