Без категорияНОВИНИ

Община Златоград спечели наградата „Златен ключ” на Програма „Достъп до информация“

Община Златоград спечели наградата „Златен ключ“ на Програма Достъп до информация“ в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“. За 18 пореден път днес ПДИ отбеляза 28 септември – Международният ден на правото да знам, като раздаде годишните награди за най-активни граждани, организации и журналисти за принос в областта на свободата на информация. Отличията са в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради „Златен катинар” и „Вързан ключ”.

Номинираните институции тази година бяха шест – РЗИ – Монтана, РИОСВ – Пазарджик, Община Златоград, Община Челопеч, Община Белослав и Общински съвет – Ямбол. Наградата „Златен ключ” спечели Община Златоград за добрата практика, въведена в Правилника на Общински съвет – Златоград преди 8 години, според която кметът на Община Златоград ежемесечно внася в Общинския съвет финансови справки с разходите за материали, външни услуги, граждански договори и капиталови разходи за предходния месец. В справките в табличен вид са описани всички фактури от физически и юридически лица – доставчици на услуги или материали, вида на закупения материал или извършената услуга и тяхната стойност. Всички справки са публични и достъпни за гражданите на сайта на Община Златоград.

При обявяването на решението на журито изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева отбеляза, че Община Златоград има изключително добре организирана страница, ориентирана към гражданите и публикува всичко, което ще се обсъжда в Общинския съвет.

Журналистът от Силистра Димитър Пецов получи голямата награда за гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация. Името на Пецов нашумя в началото на май т. г. Няколко дни след като бе отправил въпроси към Областната дирекция на МВР в Силистра за анонимен техен дарител, Пецов беше задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици, които, според Пецов, са били подхвърлени. Впоследствие беше освободен без никакви обвинения.

„Антикорупционният фонд“ получи „Златен ключ“ в категорията за неправителствена организация. Организацията подкрепя и извършва журналистически разследвания на случаи на корупция. Последното им знаково журналистическо разследване е „Осемте джуджета“ „Няма от какво да се страхуваме. Онези хора очакват да омекнем и да вдигнем белия байряк, но това няма да се случи“, заяви изпълнителният директор на фонда Бойко Станкушев.

Грамота в категорията беше присъдена на гражданско сдружение „БОЕЦ“. Организацията, която дейно участва в протестите с исканията за оставка на правителството и главния прокурор, спечели дела за достъп до информация срещу четири институции – НАП, Софийска градска прокуратура, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ.

В категорията за „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“ голямата награда „Златен ключ“ получи Мила Чернева от вестник „Капитал“ за разследвания, свързани с ремонтите на столичните улици и продажбите на винетки.

Втората награда – грамота получи Спас Спасов от „Дневник“ и „За истината“, отличен за серията от публикации за замърсяването на Варненското езеро.

Бяха връчени и три антинагради. Министерството на правосъдието получи „катинар“ заради отказа на бившия министър Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. А МВР получава „срамота“ заради отказа му да отговаря на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Вързан ключ“ за „най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация“ получи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който отказва да изпълни съдебно решение и да предостави достъп до информация за извършената проверка по т. нар. казус „ЦУМ-гейт“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close