НОВИНИОБЩЕСТВО

Живеещите в жк „Петровица“ заплашиха с гражданско неподчинение заради лошото състояние на улиците

Подписка с 393 подписа внесоха в Община Смолян живеещите в жк „Петровица“. Хората настояват за спешно, цялостно асфалтиране на пътната настилка на ул. „Братан Шукеров” в комплекса. Недоволството на смолянчани е от непрофесионалното изпълнение на Водния цикъл и липсата на контрол. Те предупредиха, че са готови и на гражданско неподчинение, ако не бъдат изпълнени исканията им. Живеещите в района възроптаха, след като се разбра, че ул. „Братан Шукеров“ – от кръстовището при ул. „Хаджи Христо Попгеоргиев“ до жилищните блокове „Петровица“, няма да бъде цялостно асфалтирана. Те до последно се надявали, че обещанието за реконструиране на компрометирания пътен участък, ще бъде спазено. Разкопаното по водния цикъл е запълнено с тънък слой асфалт, като дори шахтите не са подравнени – някои стърчат, а други са хлътнали. Всичко това показва, че или се отбива номера и се хвърля прах в очите на хората, или се икономисват средства.

„Живеещите в жк „Петровица“ сме лишени от правото на спокоен, достоен и справедлив живот заради непрофесионалното, незаконосъобразното и неморалното отношение на държавата към нас, чрез умишлено създаваните от местната власт условия, предопределящи само и единствено – несъвместима с обичайното качество на живот, среда. Некачественото и некомпетентно изпълнение на дейностите по Водния цикъл, както и липсата на професионален, качествен контрол от компетентните институции, създадоха животозастрашаващи условия. Мръсен въздух, застрашаващ здравето и живота. Невъзможност за спокойно и безопасно преминаване на хората, използвайки пътната инфраструктура. Ниско качество на пътната инфраструктура, създаващо условия за пътно транспортни произшествия. Опасни пътища, повреждащи частна и общинска движима собственост – моторните превозни средства. Некачествен ремонт и реконструкция на пътната настилка“, пишат в писмото до кмета Николай Мелемов.

Според хората това се случва, въпреки посочените от възложителя условия към изпълнителя на този проект – да притежава доказано добра практика и технически възможности, за да организира така строителството, че да се сведе до минимум неблагоприятните последици и така да намали затрудненията за жителите на Смолян. „Видимите резултати са безстопанственост и лошо управление на финансовия и публичен ресурс, причиняване на вреди на живеещите в комплекса, застрашаващи живота и здравето“, се посочва още в сигнала.

Живеещите в района настояват Община Смолян, като стопанин на ул. „Братан Шукеров“ да предприеме спешно прозрачна, обективна и публична реакция за преодоляване на проблемите в рамките на една седмица, считано от 02.06.21 г. В противен случай ще потърсят за съдействие правителството, неправителствени организации, европейски органи и институции, както и ще бъдат непоколебими за затварянето на значими за града пътни артерии и стачни действия пред институции.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close