НОВИНИ

Жителите на Загражден в протестна готовност заради пътя Белица-Загражден

Жителите на банското село Загражден отново са в протестна готовност до 10 септември. След това ще затварят главния път Смолян – Пловдив, ако не започне строителството на така важния за тях участък Белица – Загражден. Обещанието за стартиране на работата по пътя бе дадено от представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Първоначално блокадата на главния път бе насрочена за 25 август, но след срещата жителите на селото отстъпиха и дадоха последен срок. „С моя заповед има изградена комисия, която го гледа на експертен съвет. След становището на експертния съвет ще бъде входирано в регионалното министерство за строително разрешение. Това ще отнеме някъде около две седмици. Реално до десети септември започваме. Аз не мога да повлияя на вашата организация. Ако вие сте решили да направите нещо, вие ще го направите“, каза пред загражденци шефът на Областно пътно управление Пловдив Пламен Райчев.
„След десети започваме всяка неделя. Ще спираме на пътищата в Юговско ханче. Хората са измъчени, затова ще станат неуправляеми“, заканиха се жителите на селото. Загражденци се заканиха още, че няма да гласуват на местните избори. Ще отидат при Бойко Борисов и ще чакат пред Министерски съвет.

Обществената поръчка за пътя Загражден – Белиза, бе обявена на 8 септември 2017 г. с краен срок за подаване на оферти 6 ноември 2017 г. Година по-късно офертите бяха отворени. От протокола на комисията, която е разгледала документите на фирмите, подали оферти, става ясно, че са се явили шест кандидати. Това са „ИСА 2000“ ЕООД; ДЗЗД „Ела инженеринг“, в което участват „ЕЛА“ ЕООД и „Пътстрой“ ООД; „ПСТ груп“ ЕАД; „Галчев инженеринг“ ЕООД; „Мегаинвест – холд“; ДЗЗД „АПП Белица“, в което са „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД. Комисията заседавала на 7 ноември 2017 г., но протоколът от заседанието й е подписан 3 месеца по-късно – на 12 февруари 2018 г. Чак на 11 септември 2018 г. след насрочения протест в АПИ се сещат да отворят ценовите оферти и да обявят кой ще строи пътя Загражден – Белица. А строителството на пътя ще започне през 2019 г., обещаха тогава от агенцията.

Повече от 60 години жителите на Загражден чакат път. Участъкът е от третокласната пътна мрежа, на места е черен път. Трасето е от голямо значение не само за община Баните, но е и алтернатива на второкласния път Пловдив – Смолян.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close