Advertisement
Вяра и традицииНОВИНИ

Жителите на Соколовци обявиха акция за електронни камбани на църквата в селото

Жителите на смолянското село Соколовци стартираха дарителска кампания за закупуване на електронно управление на двете камбани на църквата „Св. св. Апостоли Петър и Павел”. „Камбаната е неизменен спътник в живота на всеки християнин. Вярва се, че звукът на камбаната е гласът на Бога, притежава божествена сила, прогонва лошото, донася хармония, целителен е”, вярват жителите на селото. Желанието им е в Соколовци всеки ден да бият камбаните на старата църква.

Advertisement

Дейността на храма се поддържа изцяло от доброволческата дейност на местните. В църквата няма назначен персонал и малцина са тези, които знаят как да бият механично църковните камбани.

Храмът има две камбани и идеята е да се монтира система, която да позволи електронното им управление. За това е необходима сумата от 4 900 лева.

Църквата в Соколовци е интересна със своята архитектура и стенописи. Тя е построена през 1836 г. и е една от 8-те храма, изградени в Смолянския регион със специален турски ферман. Близо два века по-късно и тя продължава да посреща православните християни, благодарение на жителите на селото, които се грижат за нея на добра воля.

Всеки, който желае и има възможност да помогне, може да го направи чрез дарение по учредена за целта банкова сметка:

Сметка: BG70BPBI79421200047809

SWIFT: BPBIBGSFXXX

Име на банката: Postbank

Адрес на банката: 260 OKOLOVRASTEN PAT STR.

SOFIA 1766, BULGARIA

Получател: Стефан Георгиев Станчев

Основание: Дарение – камбанария „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, с. Соколовци

или на място в селото – при Мария Семерджиева, касиер при храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, с. Соколовци.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button