НОВИНИОБЩЕСТВО

Жители на Устово протестират срещу Община Смолян заради търг за гаражи (видео)

Жители на смолянския квартал Устово протестират срещу застрояването с гаражи в района на блоковете „Родопи“, „Арда“ и „Люляк“ на ул. „Продан Табаков“. Хората обвиняват Община Смолян, че е обявила „на тъмно“ продажбата на земята, без да ги уведоми нито за предстоящия търг, нито за последвалата промяна на ПУП-а за изместване на водопроводите. Опасенията им са, че гаражите, които ще бъдат изградени, впоследствие ще се превърнат в автосервиз.

Част от протестиращите срещу изграждането на гаражи до домовете им

Още през юни миналата година в Община Смолян е била внесена протестна подписка. До момента никой от администрацията на кмета Николай Мелемов не им е отговорил. Преди три месеца Никола Пишинов е изпратил и жалба до Районната прокуратура в Смолян, областния управител Недялко Славов, кмета на община Смолян и ДНСК с настояване да се извърши проверка, както на проведения търг за продажба на общинска земя, така и на последвалото изменение на ПУП-а за предстоящото изместване на магистрални и канализационно тръбопроводи.

Работници на фирма „Дюлгер“ от седмица прокопават канал за изместване на ВиК-проводите

Хората изразяват и съмнения и за конфликт на интереси на длъжностни лица в Община Смолян и действия за неправомерно изразходване на публични и държавни средства. Липсата на всякаква обратна информация и отговор на протестната подписка, липсата на прозрачност в действията на общинската администрация, принудило живеещите в трите блока отново да потърсят правата си. Още повече, че от няколко дни работници са се заели с изместването на водопровода и канализационните води.
„Много близо до блока се местят обратните води. Смятаме, че в непосредствена близост до жилищни сгради да има такива строителства. Тези отпадни води, могат да наводнят мазетата ни“, каза Нина Пишинова.

Проблемът е застрояване върху общинска земя, след проведен търг преди две години. Сред спечелилите търга е и лицензираният оценител Димо Касабаджаков. Той е получил право да построи четири гаража върху общинския терен до река Черна и недоволството на живеещите в трите блока е насочено именно срещу него.

Димо Касабаджаков

„Преди две години Община Смолян обяви търг. Той се проведе, има съответните протоколи. Никой не е обжалвал в законовите срокове. Аз и още няколко човека спечелихме правото на строеж, за да построим тези гаражи. След подписване на съответните документи се оказа, че в имотите има ВиК-проводи, които трябва да се преместят, но за сметка на спечелилите търга. Не разбирам защо са притесненията на хората. Имаме съответните документи и разрешителни“, каза Димо Касабаджаков.

Към момента има издадено разрешение за строеж на името на Община Смолян за преместване на водопроводите. От своя страна Общината е подписала договор, с който упълномощава спечелилите търга да изместят за тяхна сметка водопроводите.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

 1. Г-н Касабаджаков, всички знаем как се провеждат търговете, и как се „информират“ заинтересованите. Града и квартала е малък и всички сме наясно с плановете ви и как са се случили нещата. Колкото и да се опитвате да се скриете зад „законните“ си документи фактите са ясни: Вие искате да построите 100 квадратни метра помещение с промишлено предназначение в жилищна зона, под прозорците на апартаментите ни. Всичко това прикрито „законно“ под формата на гаражи с любезното съдействие на община Смолян и вашия приятел г-н главния архитект на общината. Само че, бъдете сигурен, че дори и да успеете да построите халето, там нищо промишлено няма да се случи. За мечтания от Вашето семейство автосервиз забравете! Следя това под лупа и ще продължавам да сезирам всички възможни институции, до последно!
  Преди почти година има внесена протестна подписка от 36 човека в общината с входящ номер. През март месец 2020 има внесена и жалба до Областния управител на област Смолян, Районна прокуратура и отново до Кмета на община Смолян Николай Мелемов. В момента в областната администрация и прокуратурата тече проверка, но нас ни интересува защо почти година от община Смолян и кмета Николай Мелемов нямаме никакъв отговор какво се случва???
  Е г-н кмете отговорете нещо де, чакаме почти година. Така ли се управлява прозрачно нашата (или е Вашата) община??? С наши и ваши…. Все едно не знаем колко е близък г-н Касабаджаков до общинската администрация и как са се случили нещата.
  За наглото и некомпетентно поведение на главния архитект на общината г-н Димов даже и не искам да коментирам. Не сме забравили какво се случи с Тото пункта преди няколко месеца.
  Да не говорим за подпалването на магазина за козметика…. Интересно там какво се готви и замисля на въпросния парцел…… Ще стане ясно и това.
  Е г-н Мелемов, очакваме Вашите коментари по случая.
  Все още не е късно да се сезирате и поправите грешките. Надявам се да не се налага да сезираме тези над Вас…

 2. Браво Ники. Дано да успеете да се преборите с незаконните деяния. От пръв поглед е видна неправдата в от коментара на Касабаджаков – за търга е трябвало задължително да бъдат уведомени живущите на този терен. Как да обжалваме като не сме уведомени?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close