НОВИНИ

Жители на ул. „Острица“ в Смолян обявиха ежедневни митинг-протести (видео)

Мелемов сключил договор за ремонт на улицата им с фирма на „Титан“ на 26 март т. г. без осигурено финансиране

Десетки смолянчани, живеещи на ул. „Острица“, вчера излязоха на протест и затвориха за кратко движението до „Римския мост“ между 17.00 и 18.00 часа. Протестът на гражданите е срещу бездействието на местната власт и фирмата-изпълнител на ремонта на улицата. Строителите разкопали улицата и спрели работа, което преди зимата силно притеснило хората. Докато се движеха напред назад по пешеходната пътека, протестиращите носеха плакати с надписи: „Какво се прави“, „До кога ще се прави“ и „Кой го прави“, а колоната от автомобили търпеливо изчака да приключи гражданския протест. На място пристигна пътна и охранителна полиция. При протестиращите дойде и вр. и. д. кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, която на 7 октомври е била уведомена за насрочените от 9 октомври ежедневни митинг-протести от 17.00 до 18.00 часа на кръстовището на ул. „Острица“ и ул. „Димитър Благоев“. Към уведомлението е била приложена подписка на 101 жители на „Острица“, изразили „възмущение от начина на ремонтните дейности“.

„Ако искате, ако не ви харесва това нещо, спираме обекта, връщаме обратното състояние, каквото е, и напролет, живот, здраве и късмет, да върви така.“ – каза пред протестиращите Цекова.

„Ние знам, че ще изтърпим неудобства, на нас ни е пределно ясно, но вие разбирате ли, че цяла седмица нищо не се случва. Във вторник на обяд спряха работа, появиха се в понеделник, когато вече пуснах пост, и докараха два камиона с чакъл. Пуснах пост в социалните мрежи и това е реакцията. Никого не съм търсила специално, дойдоха вкъщи и ме намериха.“ – отвърна й Ани Чилова, чийто подпис стои под уведомлението на Общината за протеста.

Възмущение, предизвикано от бездействие

„Виждайки табелите човек си мисли, че на тази улица кипи усилен, макар и предизборен ремонт. Беше въодушевление, въздишки на успокоение, че най-после някой се е сетил, че и ние сме някъде на картата на града. Беше, но за кратко. Всички тези чувства преминаха в безпокойство, защото всичко започна на принципа „На час по лъжичка“. До днес, 3.10.2019 година, тук работиха само един багер и един камион, съответно управляващите ги и един строителен техник. Предполагам, че са били и на договор за по 4 часа, защото започваха в 10 часа и си тръгваха в 15 часа, а събота и неделя бяха почивни и за тях. За това време успяха да изкъртят бордюри и тротоари, да изкопаят канала на не цяла страна от улицата. Вчера и днес обаче, няма и тях. Каналът е до самите къщи и блокове, а в прогнозите за времето се предвиждат дъждове. Какво ще стане ако валежите са обилни?“ – написа на 3 октомври Ани Чилова във Фейсбук.

Заради изоставения ремонт на улицата дъждът наводни домовете на хората.

След което задава въпросите: „Защо от никъде не получаваме отговор кога е срокът за изпълнение на ремонта? Работниците казаха, че нямало такъв. Питаме чия безотговорност, безхаберие и некадърност трябва да порицаваме в дадения случай?“ И завършва с покана и още едно питане: „Апелирам всички кандидати за кметове и общински съветници, да дойдат на посочената улица, за да видят, какво не трябва да се допуска при управлението на обществен ресурс. Заповядайте на среща с живущите! Уверявам Ви, че ще има повече хора, отколкото събирате за предизборна агитация в разни клубове. Тъй като кметът е в отпуск, кой в момента изпълнява неговите функции?“

На призива се отзовават кандидатът за кмет Кирил Хаджихристев и кандидат-съветниците от „Новото време“ Димитър Марев, Филип Топов и Димитър Пампоров. „Гневът на гражданите на ул. „Острица” е справедлив и трябва да бъде подкрепян! Заставаме зад вас!“ – обявиха те.

Отговорът на Общината – улица „Острица“ ще бъде завършена преди зимния сезон

Вр. и. д. кметът Цекова дойде на среща с протестиращите със строителната документация

Преди протеста от Община Смолян разпространиха прессъобщение от името на вр. и. д. кмета Мариана Цекова със следния текст:

„Във връзка с извършващите се строително-ремонтни дейности по улица „Острица“ в град Смолян бих желала да информирам живущите, че обектът се изпълнява в рамките на договор за инженеринг. В същия са включени общо девет улици – ул. „Острица“, ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Васил Априлов“, ул. „Поп Нико“, ул. „Зора“, ул. „Искра“, ул. „24 май“, ул. „Деспот Слав“ и ул. „Станевска“. Срокът за изпълнение на договора за деветте улици е общо 320 дни. Работата по ул. „Острица“ е започнала въз основа на изготвени проекти и издадено строително разрешение. Нуждата от ремонт е безспорна и нужна от години. Ремонтът по ул. „Острица“ е започнал от тротоарите, където минава основната подземна инфраструктура. Технологично рехабилитацията на всяка улица започва от тротоарите. Към момента се работи по единия тротоар, като организацията предвижда след неговото завършване да се започне работа по другия тротоар включващо ограничаване на пътното платно с бордюри, изпълнение на отводняване и накрая преминаване към асфалтиране. Участниците в строителството на място организират работата спрямо терена, габарита на улицата и последователните строителни процеси. Улица „Острица“ е тясна и въпреки че е затворена, по нея вечер паркират коли, които създават допълнителни пречки за работа. Моля всички граждани да проявят търпение, да съдействат и спазват ограниченията за паркиране и преминаване. Напомням, че винаги, когато се извършват ремонтни дейности за живущите се създава известно неудобство, за което всички трябва да проявим разбиране. В Община Смолян провеждаме срещи с участниците в строителния процес, контролираме работата на терен и имаме уверението на надзора и изпълнителя, че улица „Острица“ ще бъде завършена преди зимния сезон.“

Тайният строител – отново фирма от обръча „Титан“

Кой изпълнява строителството на ул. „Острица“ жителите не знаят. Няма и задължителната по закон информационна табела, на която да бъде описано кой строи, кой е строителен надзор, кога е открита строителната площадка, кога ще бъде завършен обектът, колко работници има на обекта и т. н. Цекова не можа да отговори защо тази информация липсва. Липсват и институции в града, които да контролират как строи Общината публични обекти с публични средства. В прессъобщението е отбелязано, че „обектът се изпълнява в рамките на договор за инженеринг.“, но не се уточнява фирмата.

Според регистъра на обществените поръчки изпълнител на обекта е фирмата „Еко традекс груп“ АД на хасковските бизнесмени Величко Минев, Даниел Гаргов и Тенчо Лилянов. Същите, които чрез фирма „Клинър“ ООД чистят, сметосъбират и сметоизвозват отпадъците в депото „Теклен дол“, а зимата извършват и снегопочистването на град Смолян. Същите, които чрез „Еко Титан груп“ са оператори на депото и на сепариращата инсталация. Същите, които чрез други смесени дружества строят сгради, улици и пътища в Смолян. Договорът за ремонта на улиците е подписан от кмета Николай Мелемов на 26 март т. г. и Величко Минев – изп. директор на „Еко традекс груп“ АД и е на стойност 2 359 200 лева. Срокът за изпълнение на строителството е 320 дни. В чл.26 на договора е посочено, че тази поръчка е без осигурено финансиране. Прегледът на документите сочи, че „Еко традекс груп“ АД е бил единственият участник в търга, както често се случва в нашия град, когато „Титан“ участва в обществена поръчка.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close