НОВИНИ

Жители на Стойките с протестно писмо срещу общински тормоз

Жители на смолянското село Стойките с протестно писмо за ремонт на няколко улици в квартал Водата. „Настояваме за спешни мерки относно ремонтирането и привеждането в човешки и цивилизован вид на улиците „Кръстана Стоева“ и „Олимпийска“, пише в сигнала, изпратен до институции и медии. Хората припомнят, че селото се намира на 1300-1400 м надморска височина  и пътят е артерията, която поддържа живота и гарантира сигурността. „Тази част на Стойките е оставена на забвение и ние, хората живущи в квартала сме подложени на тежко битуване и общински тормоз“, добавят те. Вижте видеото https://youtu.be/BmMSPnF49_I

Улиците не са ремонтирани повече от трийсет години. Хората многократно са стачкували и писали до общината, за да се вземат мерки, а отговорът винаги е един и същ – няма бюджет или “никой няма да оправи пътя за няколко старци”. Сега по улиците, които са единствения достъп до къщите на хората, са зейнали цели кратери, настилката съвсем е изчезнала, големи камъни са изкочили на повърхността. Няма никакво отводняване и при всеки дъжд улиците се превръщат в река и махалата става откъсната от света.

„Хората не могат да си докарат дърва, не могат да се качат до по-горните къщи с автомобилите си или се качват, рискувайки да ги счупят. Да не говорим за линейка или друга спешна ситуация. Не един път сме имали отказ от ВиК и EVN за възникнала спешна нужда от ремонт, да не говорим за пощенски или куриерски услуги за доставки. Останалите малко на брой възрастни жители не смеят да излезнат от домовете си, защото не могат да ходят по стръмния и изровен път, поради страх от падане. Още по-страшно става положението през зимата. Няма поддръжка, няма опесъчаване, няма отводняване – един безкраен лед и кратери. Хората се принуждават да се евакуират по градовете при близки и роднини, а селото се обезлюдява“, негодуват жителите на Стойките. 

Позовавйки се на Наредба №18 на Общински съвет Смолян (чл.13 т.1 и т.2) те задават въпроса:

„Защо  ул.“Кръстана Стоева“ и ул.“Олимпийска“ в продължение на повече от трийсет години не са включени в никакво обсъждане за бюджет за ремонтни дейности и  след като  поддържането включва полагането на системни грижи за осигуряване на целогодишна нормална експлоатация на пътя и осъществяване на мерките за защита на неговите съоръжения и принадлежности?“

Според забравените от Община Смолян стойченци са им нарушени човешките права.

„Защото общината ни вместо да се грижи за бита и здравето на малкото останало население, създава условия за не нормален, не човешки, откъснат от постиженията на цивилизацията, живот като косвено го застрашава и ни оставя без пътища и нормална инфраструктура. Нещо повече, косвено ни е създала рискови фактори от всяка гледна точка на нашият бит. Кой ще бъде виновен ако някое дете или възрастен човек остане без спешна помощ, без продоволстване или получи травми вследствие лошият път?“, питат още хората.

Писмото, придружено със снимков и видеоматериал, е подписано от 30 жители на Стойките.

Елена Павлова

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close