Местна властНА ФОКУС

Жители на село Арда протестират заради отсечени дървета в парка и в двора на здравната служба

Общината извършила сечта „на тъмно” без да се допита до хората

 

Жители на село Арда негодуват заради отсечени от Общината 30-годишни дървета в парка и в двора на здравната служба. Хората са убедени, че дърветата са били здрави и не са застрашавали никой. Според някои двете липи станали жертва на резачката, защото „правели много боклук”, а според други кметският наместник Карамфилка Давидова е направила далавера с дървения материал. Сечта е извършена преди около две седмици. Не е проведено допитване до жителите на селото. Не им е било дори съобщено, че ще бъде извършено. Никой от тях не е виждал документ, с който да е била узаконена сечта на дървета. Вече близо 14 дни хората не могат да повярват, че това се е случило в тяхното село и паркът им вече е „гол като пушка” и тази пролет няма да могат да берат цвят от липа за чай.

„Това е кощунство. Да отсечеш 30-годишни здрави ели и липи. Все едно нещо от мен отрязаха. Дърветата не са били изгнили и опасни. Липите също – но кметицата ги отряза, защото пускали много боклук. Аз, че съм на много повече години от нея, не бих си позволила такова нещо”, каза с болка Йорданка Стоева. Дългогодишната телефонистка в смолянската полиция сподели, че не може да прости постъпката на кметския наместник Карамфилка Давидова.

„Жестоко е да отрежеш такива хубави дървета. Никого не са питали. Трябва да си питате кметицата защо ги е отрязала, тя е човекът, който отговаря. Девет дървета отрязаха. В парка се събират деца, имаме и туристи през лятото. Сега няма сянка”, каза Симона Алекова.

„Мен ме съмнява, че елите са отрязани заради някаква далавера с материала. Може някой да е наредил на кметицата да отсече дърветата. В Арда само с далавери се разправят. Тя не се е допитвала до хората дали са съгласни или несъгласни. Толкова красиви бяха тези ели, не мога да ги опиша с думи. Жалко за тези дръвчета”, допълва Ясен Хаджийски.

Кметският наместник Карамфилка Давидова обясни, че клоните на елите допирали жиците на стълбовете. „Елите бяха огромни и засягаха жиците. Обадих се в Енергото и им казах да дойдат, за да отстранят клоните, които пречат. Те казаха: „Елите са за рязане. Защо да идваме да ги подкастряме, като те трябва да се отрежат, защото са изгнили в дъното”. Когато има силен вятър се люлеят, надигнали са и плочките. Аз написах докладна до Община Смолян. Когато дойдоха от отдела по екология в селото, аз не можах да се срещна с тях. Беше към 19,30 часа вечерта. Обади ми се Цветелина Вълчева от Общината и ми каза – дърветата ще се режат. Каза ми още: „Ние ще организираме нещата и ще дойдем на място с фирма“, разказа Карамфилка Давидова. На въпрос какво е станало с дървения материал тя отговори, че фирмата го е взела, защото договорката с Община Смолян била да не се плаща за труда на работниците, а да вземат материала. Според кметския наместник са отрязани пет дървета. Екипът на „Отзвук“ обаче преброи осем дънера на наскоро отрязани дървета.

В селото не липсваха и застъпници на кметския наместник. „Кой как е реагирал, дърветата щяха да изпадат. Те пак ще нарастат, какво като са ги отрязали“, каза Мехмед Мехмедов, който чакаше за преглед при джипито в двора на здравната служба.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close