ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНОВИНИ

Жители на Могилица излязоха на протест, искат си горите

Близо 20 жители на смолянското село Могилица излязоха в четвъртък на мирен протест пред кметството. Вчера хората изразиха своето недоволство, че над 20 години държавата отказва да възстанови горите, собственост на Потребителна кооперация „Новак“.

„По този начин населението се лишава от основния поминък, който доведе до обезлюдяването на района“, коментира Мехмедалин Бомбалов. Жителите на селото заявиха, че остават протестна готовност и посочиха, че искат оставката на земеделския министър Десислава Танева. „Не искаме подаяния от държавата и чужди гори, а нашите собствени гори, закупени от дедите ни“, посочиха те.

Протестът на членовете на ПК „Новак“ е в отговор на писмо от Десислава Танева, получено през август. Министър Танева посочва, че кооперацията не се е възползвала от предоставените със Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд възможности за заявяване по административен ред на наследствените имоти и тяхното възстановяване. „Промяна в политиката за възстановяване на собствеността 20 години след установяването й ще противоречи на принципа на справедливост с оглед облагодетелстването на сравнително малък кръг заинтересовани лица, за сметка на останалите – всички граждани“, пише земеделският министър. Според Танева причината, поради която ПК „Новак“ не е доказала в съда правото си да претендира за горите, е липсата на документ, доказващ имуществените дялове на собствениците или дялова книга.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close