НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Жители на 10 села блокираха Рудозем заради лошия път до яз. „Пловдивци“

 

Жители на десет села по поречието на река Елховска излязоха на протест срещу лошото състояние на републиканския път ІІІ-8608, стигащ до язовир Пловдивци. Хората, подкрепени и от рудоземчани, затвориха за един час в сряда сутринта главния път Рудозем – Мадан.

„Пътят е републиканска пътна мрежа и неколкократно досега ни беше обещавано и ни увещаваха, че в края на април ремонтът ще стартира. На места вече е абсолютно непроходим.Чупим си колите, търпим вреди, ядосваме се, но не срещаме вниманието на отговорните институции”, каза кметът на село Елховец Добромир Шевелиев. Събрани са над 550 подписа, които са изпратени в Областно пътно управление (ОПУ) – Смолян. „Директорката на ОПУ Костадинка Миланова бе поканена да присъства на протеста, за да даде отговори на въпросите, които искаме да поставим, но не я виждам тук при нас”, допълни още Шевелиев, като посочи, че обещанието било да се направи цялостен ремонт, който е на стойност близо 13 млн. лв. „Доколкото знам проектът е върнат за доработване. Знам, че крайният срок е 31 октомври т. г. Времето си тече, а ремонтът още не е почнал”, каза кметът на Елховец.

Държавният път до язовир „Пловдивци“ е с дължина 13 километра. Целият е осеян с дупки като лунни кратери, някои дълбоки над 30 см. При дъжд се пълнят с вода и дълбочината им се губи, а попадне ли гумата на колата в тях, ремонтът е неизбежен. Освен, че години наред не е поддържан, по време на строежа на язовир „Пловдивци“ той допълнително е компрометиран. На места има много пропадания заради тежкотоварните автомобили.

„Сутринта като идвам с камиона виждам, че даже тревата е завзела асфалта, не може да се разминеш. Колко приятели тук счупиха колите си, но май управниците не се интересуват от това“, допълни Хилми Шейхов от село Елховец.

„Да не говорим за участъка от Елховец нагоре до Пловдивци, там все едно багер го е копал. Добре, ама ако не платя на АПИ, винетката какво ще стане, ония чакали толаджиите веднага ще ме спрат и ще ми одерат две кожи. За какво плащаме винетки, аз съм си платил и искам да пътувам нормално като бял човек“, възмущава се пък Владислав Байрактаров от Елховец.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов подкрепи протестиращите и се включи в техните редици. „Аз съм тук, за да подкрепя категорично справедливите искания на хората. Това вече мога да кажа, че е подигравка. Всички плащат винетки, хората години наред алармират за проблемите по трасето. При мен има няколко подписки, писмата са пращани до всевъзможни институции. Миналата година имаше лъч надежда с писмото, което получихме, че има възлагане за изпълнение на цялостен ремонт, но в същото време трябваше да се направи и цялостно изкърпване още миналата година, нищо не се направи“, каза Румен Пехливанов.

„Преди 22 години, когато отчуждаваха земята за построяването на язовира, едно от условията беше да им преотстъпим земята за язовира и след приключването на строежа, ще направят пълна реконструкция и възстановяване на отсечката Рудозем – Пловдивци. Сега, надявам се, че не трябва да стигаме до крайности да спираме водата за Мадан, за да ни възстановят и изпълнят условията за построяването на язовира“, ядосва се Февзие Дерменджиева от село Пловдивци.

„Това ни е първата стъпка. Ако не срещнем разбиране и не бъдем чути, ще продължим с протестите в Смолян, дори и в София”, закани се кметът на Елховец Добромир Шевелиев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close