НОВИНИ

Жител на Проглед забъркан в източване на половин милион евро от банкомати

Над 500 000 евро са източени от международна банда, за която има данни, че участва и 36-годишният Александър Бошнаков от чепеларското село Проглед. Мъжът бе задържан в края на май и предстои екстрадирането му в Испания. Срещу него има издадена Европейска заповед за арест от Централния следствен съд на Кралство Испания с дата 23 май 2017 г. Обвинен е в извършване на три престъпления – участие в организирана престъпна група, монтиране на скиминг устройства и пране на пари на териториите на няколко европейски държави. По време на ареста му спецполицаи са иззели лаптоп, телефон и други вещи в дома му.

„Нямам нищо общо с това, в което ме обвиняват. Не знам въобще какво се случва. Надявам се ГДБОП да са си свършили работата и да има някакъв резултат, от който да е ясно, че аз нямам нищо общо с това нещо”, заяви пред Смолянския окръжен съд Александър. Той посочи още, че няма да обжалва Европейската заповед за арест, защото иска всичко бързо да приключи и да не гние по българските арести. По данни на испанските власти Александър е извършил престъпленията, в които е обвинен, през март-април 2016 г.

Миналата седмица от Главна прокуратура съобщиха, че след проведена успешна операция с участието на Специализираната прокуратура на Република България, ГДБОП, Централния съдия-следовател № 5, Прокуратурата при Националния съд на Испания, Националната полиция на Испания, както и със съдействието на Евроджъст и Европейския център по киберпрестъпления към Европол е разбита организирана международна престъпна група, занимаваща се с измами с банкови карти (скиминг).
В резултат от проведената международна акция са задържани 31 заподозрени лица. В провинциите Валенсия – 14, Мадрид – 5 и Барселона – 2, в България – 9 и един в Чехия. Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.


Разследването започнало през февруари 2014 година след увеличение на атаки срещу банкомати чрез поставяне на скимиращи устройства. След първите проверки се открива съществуването на организация със седалище в Испания и с клонове в няколко страни в Европа, Азия и Америка. В хода на разследването постепенно са идентифицирани заподозрените. Евроджъст е осигурил близък контакт и координация между прокурорските и разследващите власти в България и Испания. Европол е оказал подкрепа по случая, предоставяйки специално изработен разузнавателен анализ и експертни съвети на разследващите, както и чрез разполагане на мобилни офиси на място в България и Испания. В Евроджъст и Европол са били проведени няколко координационни и оперативни срещи преди да се предприемат координираните съвместни действия. Поради спецификите на разследването на международно ниво е бил създаден съвместен екип за разследване (СЕР) между сътрудничещите си държави с помощта на Евроджъст и Европол.

Установено е, че членовете на организацията са имали голяма мобилност. Престоят им в Испания и другите страни се ограничавал в рамките на две-три седмици, през което време са монтирали устройствата на банкоматите.

В периода 2014-2017 г., международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно с цел да копира и използва информацията от банковите карти. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз (ЕС), главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close