Advertisement
НА ФОКУСМЕСТНА ВЛАСТ

Жител на доспатско село опитал да заграби чужд имот с помощта на общински служители

 

  • Имаме работа с общинска група за документна измама, казва пострадалият Камен Андреев
  • Мъжът твърди, че сред жертвите е и световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова

С помощта на фалшива декларация, подписана с фалшив подпис, съседът ми е заграбил част от имота ми, оплака се в редакцията на „Отзвук” Камен Андреев от доспатското село Любча. С фалшива декларация, подписана от майка му съседът Реджеп Ферадов получил „подарък” от служители на Община Доспат. Андреев допуска, че по същия начин е заграбена земя и от съседния имот, собственост на световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова.

Камен Андреев може би нямало да разбере скоро за кражбата, ако в двора на майка им не се вмъкнали като крадци мъж и жена – геодезисти, които трябвало да измерят парцела.
„Беше 14 април 2022 г. привечер. Майка ми се обади, че се извършва незаконно проникване в имота ни в село Любча. Това става в 19,47 часа. Тя вижда мъж и жена в двора. Попитала ги е какво правят, а отговорът на жената бил: „Този човек – за комшията, иска да си уголеми парцела”. Става въпрос за съседа по имот Реджеп Ферадов”, разказва Камен Андреев, който от няколко години живее в София. На къщата имат видеонаблюдение и след преглеждане на записите се вижда, как в двора през вратата влиза жена с лата, а мъж прескача между оградата и сайванта. „Майка беше много стресирана, тя е със сърдечни проблеми. Тръгнахме веднага към село”, допълва мъжът.

Този случай се превръща в катализатор на последващите събития, довели до разплитане на измамата. На 17 април Камен отива в Община Доспат – отдел ТСУ, за да разбере кои са тези хора, за какво ги пращат.
„Един от служителите в отдела – Светлин Павлов, ни показа папка с някаква документация и ни казва, че съседът ни Реджеп Ферадов, е подал заявление за нов ПУП. Попитахме го какво правят в имота ни тези двамата, отговорът беше – те променят границата на вашия имот”, казва потърпевшият. Камен добавя, че за този имот има влязло в сила през 1998 г. съдебно решение, а в същото време служителят ги пита имат ли някакво решение на съда. И както прелиствал папката, Андреев видял съдебния акт между книжата.
„И в момента, в който обръща папката, излиза името на майка ми. С нейното име е било подадено заявление за изработване на Подробен устройствен план, каквото тя никога не е подавала. Гледам -фалшив подпис, декларация съгласие – фалшива, и т.н. Там фигурират данните й – ЕГН, номер на лична карта, адрес и телефон, който се оказа на кмета на село Любча – Веселин Минев”, разказва Андреев.Той подал искане до кмета Елин Радев да им бъде предоставена документацията и скица на новия имот, който те са си направили. На другия ден получили част от документацията. Оказало се, че тези фалшиви заявления от името на майка му са от 2018 г. Имало е и качени три съобщения на сайта на Община Доспат, за което никой от близките не бил разбрал. С първото съобщение се посочва, че е възложено изработването на ПУП от майката на Камен и съседа, второто – че е одобрен ПУП-а и третото, че е издадена заповед на кмета Елин Радев, с която се одобрява ПУП-а с възложители Община Доспат, майката и Реджеп Ферадов.

„На нас са ни откраднали около 10 кв.м. в долния край на имота, а в горния също са взели. В съседния имот – на Даниела Керкелова, също са откраднали част – около 15 кв.м . Упълномощен съм от сестрата на Даниела Керкелова да я представлявам пред съд, Община и т.н. На 27 април съм подал молба с искане за документация и актуална скица за имота на Даниела, до ден днешен нямам никакъв отговор от Общината. Предполагам, че е или същата документна измама, или още по-лошо – директна кражба”, посочва още мъжът, като добавя, че общинските служители са пропуснали в схемата си да добавят и останалите трима съсобственици на наследствения им имот – него и двамата му братя.

„В деня, когато взехме документите началникът на ТСУ-отдела и юристконсултът на Общината Юлия Джамбазова, ни поканиха в нейния офис и ни казаха да не водим дело, нещата щели да се оправят. До ден днешен няма никакво решение. Според нас това е умишлено забавяне във времето, за да може да мине давност и ние да не можем да оспорваме. Тогава разбрахме, че си имаме работа с общинска група за документна измама”, категоричен е Андреев.

Камен Андреев е подал жалба до прокуратурата на 9 май т.г. Поискали му още данни и да даде обяснение. На 21 май е предоставил допълнителната информация на инспектора в село Любча Деян Филипов.
На 16 май получил уведомително писмо от началника на РУ Девин – Здравко Абаджиев, с което го уведомяват, че във връзка с незаконното нахлуване в двора на къщата от мъжа и жената – геодезисти, не установяват данни за извършено престъпление. „Не съм съгласен, че няма данни за престъпление. Подал сигнал в прокуратурата срещу констатациите на полицията и изнасям факти за това, че полицията прикрива незаконни действия. Първо жалбата до полицията съм подал на 17 април, изходящият номер на писмото, с което ни уведомяват за приключила предварителна проверка, е от 16 май и в него е посочено, че „предварителната проверка е направена на 18 май”, недоумява Камен Андреев и пита: „Как е възможно цял месец след подаване на жалбата да се чака, за да се образува проверка? Какво е правила полицията през този един месец, как е възможно уведомителното писмо да е с дата преди образуване на проверката? Дали още преди започване на проверката, не е бил подготвен резултатът?

Камен Андреев е завел дело в Административния съд и се надява, че справедливостта ще възтържествува и съдът ще отмени заповедта на кмета Елин Радев за одобряване на новия ПУП.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Цялата община доспат е корумпирана, има изпратени документи за уличаването на кметове, заместник кметове и цялата пасмина в спец прокуратурата. Скоро всичко ще прикючи и много измет ще изчезне.

  2. Ето такива неща са ежедневие в нашата община, Община Доспат… Няма ли кой да провери нещата, докога невинни хора ще са потърпевши от алчността на някоя самозабравили се управници. Принудиха цялото младо население да напусне родния си край и да търси в чужбина по спокоен живот, защото в един момент на човек му писва да се бори срещу алчността, наглостта и простотията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!