Advertisement
НОВИНИ

Жирона – съкровищница от история и легенди

Въпреки че Жирона е малка, тя е забележителна туристическа дестинация дори в рамките на живописния регион Каталуния. Историческият център на Жирона е изключително добре запазен и изобилства от безброй легенди и предания. Независимо дали планирате семейни почивки в Испания или приключение с приятели, задължително посетете това място.

Катедралата на Жирона

Катедралата на Жирона е не само емблема на града, но и забележителност на целия регион Коста Брава. През седемте века на своето съществуване катедралата е претърпяла множество реконструкции, в резултат на което се е получила очарователна смесица от готически, романски, бароков и други архитектурни стилове.

Към катедралата води забележително стълбище от 90 стъпала. Според легендата всяко стъпало представлява грях, а изкачването на едно стъпало отмива един грях. Сред местните жители се спори дали изчистването се отчита само при изкачване, или включва и слизане, което може да удвои опростените грехове. Изкачвайте се с чисти помисли и ви очаква опрощение.

Вътре в катедралата има интригуваща експозиция, включваща съкровищница, пълна със средновековни икони, картини, сандъци и бижута.

Епископски дворец

Първоначално, до XIII в., дворецът на епископа е собственост на граф Борело, а по-късно е придобит от духовенството. Подобно на катедралата, дворецът е бил непрекъснато обновяван, в резултат на което се е получила смесица от различни архитектурни стилове.

Днес в двореца се помещава Музеят на изкуствата в Жирона, в който са изложени творби от колониалния период до края на XX в. Противно на очакванията за провинциална колекция, римските и готическите експонати на музея са сред най-значимите в Каталуния. Колекцията се гордее с над 8500 експоната, сред които редки църковни артефакти, ранни картини и впечатляващ набор от редки книги и ръкописи.

Църква „Свети Феликс“

Църквата „Свети Феликс“ е една от най-старите постройки в Жирона, чийто произход датира от ранното християнство през IV век. Посветена на светци, мъченически убити от римските езичници, църквата съхранява мощите на свети Феликс. В нея се съхраняват и мощите на свети Нарцис, покровител на Жирона.

Арабски бани

Арабските бани представляват интригуващ парадокс, започващ с името им. Въпреки наименованието, те нямат никаква реална връзка с арабите. Въпреки че са замислени да приличат на терми или хамам, баните приличат повече на църква и са разположени в близост до манастир.

Споменати за пръв път през XII в., баните първоначално изпълняват обществена функция, макар че предназначението им е изгубено за историята до XVII в. При повторното отваряне за туристите се оказва, че баните съдържат пет зали, включително места за отдих и разговори, за изплакване със студена вода, гореща баня с парна баня и многобройни печки и резервоари за загряване на водата.

Въпреки тези странности, Арабските бани са историческо бижу, заслужило място в списъка на националните съкровища на Испания.

Заключение

Жирона е град, в който историята и легендите се преплитат, създавайки гоблен от увлекателни истории и забележителни забележителности. От величието на катедралата в Жирона до загадъчните арабски бани – всяко кътче на този град предлага поглед към богатото и разнообразно минало. Независимо дали изследвате изпълнените с изкуство зали на Епископския дворец или съзерцавате реликвите в църквата „Свети Феликс“, Жирона обещава пътешествие през времето, културата и въображението.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!