Advertisement
НОВИНИ

Земетресението в Асеновград е усетено и в област Смолян, няма щети и разрушения

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер, по първоначални данни, е регистрирано в 15:26 ч. съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). Епицентърът на земния трус е в близост до Асеновград.

Земетресението се усети в област Смолян. Информация за щети или разрушения от труса не са постъпвали в Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, посочи директорът Симеон Цървуланов, цитиран от БТА. Раздвижването на земните пластове не е усетено в заведението на кулата „Снежанка“ в Пампорово, съобщи БТА. Трусът се почувствал в Смолян в продължение на няколко секунди.

Заместник-директорът на НИГГГ-БАН доц. Петя Трифонова предостави информация на БТА за предишни земетресения в район на Пловдив и Асеновград, които са с магнитуд по-голям от 4.

Земен трус с магнитуд 4,7 е регистриран на 21 февруари 2018 г. Земетресения в този район, които също са с магнитуд 4, са станали на 27 юли 2009 г., на 10 септември 2004 г. и на 5 април 2020 г.

В сеизмична зона често се случват и земетресения с магнитуд около 3, каза доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че най-силните земетресения в този район са от 1928 г. На 14 април 1928 г. е имало земетресение в Маришката зона, с магнитуд 6,8. Тогава е имало разрушения в Чирпан, Първомай и околните села.

На 18 април 1928 г. в Маришката зона е регистрирано земетресение с магнитуд 7,1. То е предизвикало тежки разрушения в Пловдив и околностите.

На 25 април 1928 г. отново е имало земетресение в Маришката зона. Тогава земният трус е бил с магнитуд 5,7 и е предизвикал много разрушения в днешния град Гълъбово, съобщи заместник-директорът на НИГГГ-БАН.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!