ГОРЕЩА ТЕМАНА ФОКУС

Завод за автомобилни части в Смолян тества всичките си 750 служители за Covid-19

 

Днес започна изследване с PCR-тест на целия колектив на завода за автомобилни части в град Смолян „Хроновски“. Служителите са 750 и всички ще бъдат тествани за COVID-19. Масовият скрининг е заради установените през последните две седмици 7 положителни проби за коронавирус на работещи в предприятието. Тестването се прави от лаборанти на Университетска болница „Пълмед“. Работниците изчакваха за вземане на пробите пред определеното за тестване помещение на разстояние от метър и половина. В завода не се допускаха външни лица. Охраната следеше за носене на предпазни маски, а влизането бе след дезинфекция. Предприятието допусна журналисти и камери, докато вървеше вземането на проби.

„Случаите са само 7, но заради здравето и спокойствието на служителите и техните семейства ще бъдат направени тестове на целия колектив“, съобщи пред представители на медиите финансовият директор на „Хроновски“ Мария Кротка.

Финансовият директор на „Хроновски“ Мария Кротка

Всички разходи за извършване на PCR-тестовете са за сметка на работодателя. Резултатите от тестовете се очакват в неделя.

За да бъде ограничено разпространението на коронавируса, утре (събота) цялото предприятие ще бъде затворено за пълна дезинфекция, ще бъдат дезинфекцирани и всички автобуси, каза още Мария Кротка.

От следващата седмица се намалява обемът на производство и ще се изпълняват само спешните поръчки. Това се прави, за да бъде осигурено необходимото разстояние между работниците по време на производствения процес.

В производствените помещения и офисите се спазват всички разпоредби за противоепидемични мерки – спазва се дистанцията на производствените линии, предоставя се пакетирана храна, носят се маски и ръкавици през цялото време на работа. Всички, за които е възможно, работят от вкъщи.

Анализът на компанията показва, че най-вероятно пренасянето на инфекцията е станало извън предприятието.

От компанията съжаляват, че във възникналата ситуация няма да могат да проведат планирания Празник на Семейството на работещите в „Хроновски“. Ще го направим при първа възможност, защото в нашата компания сме едно голямо семейство и се грижим един за друг, заявяват от чешката компания, която е най-големият чуждестранен инвеститор в град Смолян.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button