Новини

Завърши шестата лятна школа „Ваканция в музея“

Завърши шестата лятна школа „Ваканция в музея“, организирана от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян.

Ученическата школа е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Тя е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града. Целите са чрез различни образователни модули да се откриват нови възможности за образование и развлечение. Освен това в школата се предоставя възможност за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси. Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство.

Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда

В продължение на две седмици, от 2 до 13 юли, 68 участници на възраст от 4 до 13 години опознаваха постоянната музейна експозиция и ценностите, изложени в нея; слушаха разкази за растителния и животински свят в Родопа планина; за видовете облекло в Средните Родопи и допълнения към него; за ордени, медали и отличия от музейните колекции; за историята на ЕС, държавите, които членуват в него и отделни символи, характерни за всяка държава и символи на град Смолян.  С много усърдие и упоритост, с помощта на музейните специалисти, бяха изработени кърпички, украсени с мъниста, като допълнение към традиционното родопско облекло; изработиха се символи на град Смолян и държави-членки на ЕС чрез глина и пластилин; по показани образци на ордени, медали и отличия от музейните колекции бяха изработени копия  на такива от глина и пластилин; чрез рисунки, работа с пластилин и пана от  природни материали бяха претворени представители на животинския и растителен свят в Родопите. По време на почивките участниците се забавляваха чрез различни музикални и образователни игри, които целяха да провокират техните умения, креативност и артистичност. Още от първия ден на школата стартира инициатива, провокираща тяхната послушност, тъй като почти всеки ден участниците бяха повече от 40 – 45 на брой и на различна възраст. Всеки ден децата получаваха по един печат, само когато са били старателни и послушни. В последния ден от школата, чрез томбола, бяха избрани най-послушните, на които бяха връчени награди. Връчени бяха още награди за креативност, артистичност, старание и усърдност.

Школата не е единствена в Смолян, но за поредна година е една от най-посещаваните, предизвикала интерес и много добър отзвук сред обществеността в града. Голяма част от участниците изразиха задоволството си от получените знания по време на школата и приятните моменти по време на работа и забавленията в почивките. През цялото време те общуваха помежду си като добри приятели, създадоха и нови запознанства, защото освен от Смолян, в школата се включиха деца от Пловдив, София, Перник, Сащ и Германия.

По традиция в края на школата творенията на участниците бяха подредени в изложба в експозиционните зали на музея. Родители, близки и приятели, дошли на закриването, с интерес разгледаха детското творчество, за да се уверят в придобитите умения и знания на децата.

На тържеството, организирано от музея за закриване на лятната музейна школа, децата получиха грамоти за спомен от пребиваването си в музея.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close