Темида

Затворник се жалва от условията в общежитието в Герзовица

Избягалият от затвора, който стана жертва на неграмотен съкилийник, не харесвал условията в затворническото общежитие в Герзовица, стана ясно по време на делото на 27-годишния Нено Годжевъргов. Мъжът забегнал, за да го изпратят в Пловдивския затвор, където било по-хубаво, но бе „изненадан“ от съда с доста солена присъда. Магистратите кумулираха няколко негови осъждания, прибавиха още една – забравена, преди влизането му затвора, и сега Нено ще е на топло четири години и два месеца.

27-гдишният мъж стана известен с историята си, наподобяваща виц. През февруари той избяга от затвора в Герзовица като написа бележка на съкилийника си да го прикрива. „Колегата“ му обаче се оказал неграмотен и дал посланието на надзирателите, за да му го прочетат.

„Прикрий ме, връщам се след малко, не прави нищо и чакай“, написал Нено на авера си Марин. Двамата били разпределени в овчарника на общежитието да се грижат за животните. На 4 февруари след като пийнал няколко чашки алкохол Годжевъргов решил да се разходи до Смолян. Написал бележката и тръгнал за областния град. Към 4,00 часа сутринта съкилийникът му съзрял листчето с някакъв надпис и бързо отскочил до надзирателя, за да разбере какво пише на хартията. За минути всички служители били вдигнати под тревога за издирване на беглеца, включително и тези, които са били по домовете си в Смолян. Един от тях, тръгвайки към затвора, видял как беглецът Нено се разхожда по бул. „България“.

Нено Годжевъргов е многократно осъждан. В актива си има присъди за кражби, държане на боеприпаси, закани за убийство и др. Последно е излежавал наказание от година и половина, като му оставали само няколко месеца.

Advertisement
Back to top button
Close